Ucraina vrea să preia experiența R. Moldova privind organizarea și desfășurarea alegerilor în afara țării, pe fondul exodului masiv al refugiaților din fața invaziei ruse

  • 07 Decembrie 2023 16:47
Ucraina vrea să preia experiența R. Moldova privind organizarea și desfășurarea alegerilor în afara țării, pe fondul exodului masiv al refugiaților din fața invaziei ruse

O delegație a Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei, condusă de Președintele Oleh Didenko, se află într-o vizită de studiu în Republica Moldova. Scopul acesteia este de a studia și prelua bunele practici în materie de organizare și desfășurare a alegerilor pentru cetățenii cu drept de vot aflați în ziua scrutinului în afara hotarelor țării, relatează serviciul de presă al CEC.

Peste 6 milioane de refugiați au fugit din Ucraina în fața invaziei militare ilegale ruse pe scară largă, declanșată în februarie 2022. În acest moment, în R. Moldova locuiesc peste 100 de mii de refugiați din Ucraina.

Organizarea primelor alegeri postbelice va veni cu provocări fără precedent pentru Ucraina, deoarece o parte semnificativă a infrastructurii electorale a fost deteriorată, iar milioane de alegători au fost strămutați în interiorul țării sau au emigrat în afara ei.

Astfel, CEC Ucraina își propune să studieze practica altor țări, așa cum este Republica Moldova, la capitolul organizării scrutinelor peste hotare. Timp de două zile, delegația va avea întrevederi cu mai multe autorități din țara noastră, care nemijlocit participă la o bună organizare a alegerilor în Diaspora.

În dimineața acestei zile, membrii CEC a Republicii Moldova, au avut o întrevedere cu delegația ucraineană. Președintele CEC a Ucrainei, Oleh Didenko, a spus că, în această perioadă dificilă Ucraina are nevoie de sprijinul partenerilor și prietenilor. „Relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova s-au consolidat în ultime perioadă în contextul amenințărilor care persistă. Avem aceleași provocări cauzate de războiul din țara noastră care afectează toate sferele sociale. Cu toate acestea, avem aceleași scop – să continuăm să dezvoltăm și să consolidăm procesele democratice în țările noastre”, a spus Oleh Didenko.

În aceiași linie de idei, Președinta CEC a Republicii Moldova, Angelica Caraman, a salutat călduros aflarea la Chișinău a colegilor de la Kiev. Șefa CEC a reiterat necesitatea fermă de a păstra și a consolida democrația în cele două țări. „Ambele state se bucură de statutul de țări candidate în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Acest deziderat presupune multă muncă și responsabilitate pentru a parcurge ferm drumul nostru spre calea europeană”, a spus Angelica Caraman.

Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost prezentată experiența CEC a Republicii Moldova privind activitatea în cadrul organizării scrutinelor peste hotare, inclusiv evoluțiile și provocările cu care se confruntă autoritatea electorală în acest proces.

La final, părțile au semnat un Memorandum de Înțelegere prin care se angajează să crească capacitatea instituțională a autorităților electorale, să dezvolte și să implementeze tehnologii inovatoare în domeniul electoral și să asigura securitatea cibernetică, să perfecționeze legislația electorală, să colaboreze la organizarea alegerilor în afara țării.

Din delegație fac parte și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina și ai International IDEA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,06 m/s
Mon
7
Tue
7
Wed
7
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău