Ucraina: Volodimir Zelenski i-a revocat cetățenia ucraineană unui apropiat al președintelui Putin

  • 11 Ianuarie 2023 08:34
Ucraina: Volodimir Zelenski i-a revocat cetățenia ucraineană unui apropiat al președintelui Putin

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat marți, 10 ianuarie, că i-a retras cetățenia ucraineană bogatului om de afaceri Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, acuzat de Kiev de înaltă trădare în favoarea Rusiei, transmite Agerpres.

„Pe baza documentelor pregătite de serviciile de securitate și de Serviciul de stat pentru migrație și în conformitate cu Constituția statului nostru, am decis să retrag cetățenia a patru persoane", Medvedciuk și alți trei oameni politici, a spus șeful statului ucrainean, scrie Agerpres.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 68 de ani, a fost predat Rusiei într-un schimb de prizonieri între Kiev și Moscova la sfârșitul lunii septembrie 2022, după ce a fost închis timp de mai bine de cinci luni în Ucraina.

Acest fost deputat născut în Siberia a fost considerat omul lui Vladimir Putin în Ucraina, unde i-a apărat interesele mai bine de 20 de ani după ce l-a întâlnit la începutul anilor 2000.

După invazia rusă din 24 februarie, Viktor Medvedciuk a fugit din arestul la domiciliu, fiind în cele din urmă arestat de forțele speciale ucrainene pe 12 aprilie. Îmbrăcat în uniformă militară, încătușat și cu părul dezordonat, acest multimilionar, pe vremuri unul din cei mai influenți oameni din Ucraina, a apărut atunci ca o umbră a ceea ce fusese cândva.

Supus sancțiunilor SUA pentru rolul său în anexarea Crimeei în 2014, Medvedciuk se află și sub sancțiuni britanice.

Decizia anunțată marți seara de președintele Zelenski îi privește, de asemenea, pe Taras Kozak, Renat Kuzmin și Andri Derkatci, toți trei politicieni ucraineni suspectați de legături importante cu Rusia.

„Dacă deputații poporului aleg să slujească nu poporului ucrainean, ci ucigașilor care au venit în Ucraina, atunci acțiunile noastre vor fi pe măsură", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său. El nu a menționat în mesajul său despre presupusa cetățenie rusă a persoanelor vizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău