Ucraina va primi până la 61 de avioane de vânătoare F-16 de la Olanda și Danemarca. Primele aparate de zbor vor fi livrate în jurul Anului Nou

  • 21 August 2023 08:46
Ucraina va primi până la 61 de avioane de vânătoare F-16 de la Olanda și Danemarca. Primele aparate de zbor vor fi livrate în jurul Anului Nou

​Olanda și Danemarca au anunțat că vor dona Ucrainei până la 61 de avioane de luptă F-16, după ce pregătirea piloților va fi finalizată în mod satisfăcător, în contextul în care Zelenski a vizitat ambele țări după luni de solicitări de a consolida forțele aeriene ale Kievului. Prem-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, a declarat că țara sa va furniza 19 avioane - „sperăm" că șase în jurul anului nou, alte opt anul viitor și restul de cinci în 2025. Premierul Olandez Mark Rutte nu a avansat o cifră exactă privind donația țării sale, dar a spus că Olanda are 42 de aparate în forțele sale aeriene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat duminică seara decizia „istorică” a Regatului Țărilor de Jos și a Danemarcei. 

„Luptătorii noștri vor primi 42 de super-avioane de luptă” din Țările de Jos, a scris șeful statului ucrainean pe X (fost Twitter), mulțumindu-i premierului olandez Mark Rutte.

Ucraina va primi până la 61 de avioane de vânătoare F-16 de la Olanda și Danemarca. Primele aparate de zbor vor fi livrate în jurul Anului Nou

Aceste 42 de avioane se adaugă celor 19 anunțate de Danemarca. Aceasta și Țările de Jos, care l-au primit pe președintele ucrainean în cadrul unor vizite surpriză, s-au angajat să livreze F-16 Kievului odată ce piloții ucraineni vor fi instruiți, scrie Agerpres.

Potrivit Digi24.ro, prim-ministra Danemarcei Mette Frederiksen a declarat că speră ca șase avioane să poată fi livrate spre sfârșitul anului, alte opt în 2024 și ultimele cinci în 2025.

„Vă rugăm să luați această donație ca pe un semn al sprijinului neclintit al Danemarcei pentru lupta țării dumneavoastră pentru libertate”, i-a spus ea lui Zelenski.

Anterior, premierul olandez Mark Rutte anunțase că „Olanda și Danemarca s-au angajat să transfere avioane F-16 Ucrainei odată ce vor fi îndeplinite condițiile pentru un astfel de transfer„, fără a preciza însă numărul de aparate.

Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice, Danemarca are 44 de avioane F-16, dintre care 30 sunt operaționale. Olanda are 42, dintre care 24 sunt operaționale. Zelenski a spus că donațiile Olandei și Danemarcei vor fi „un impuls uriaș pentru alte țări care aveau îndoieli” în privința furnizării de F-16 Ucrainei.

Întrebat dacă au existat condiții legate de donații, cum ar fi un angajament de a nu le folosi pe teritoriul rusesc, Zelenski a spus că acest lucru nu a fost discutat, dar a adăugat că apărarea teritoriului ucrainean este „principalul obiectiv”. 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău