Ucraina va continua să apere Bahmut, Una dintre mize – subminarea forțele de elită ale Grupului „Wagner”, care și-a aruncat în luptă cei mai buni mercenari

  • 07 Martie 2023 10:30
 Ucraina va continua să apere Bahmut, Una dintre mize – subminarea forțele de elită ale Grupului „Wagner”, care și-a aruncat în luptă cei mai buni mercenari

Ucraina va continua să apere orașul Bahmut, deși orașul nu este important nici din punct de vedere operațional, nici din punct de vedere strategic, dar lupta a devenit importantă din punct de vedere strategic din cauza componenței actuale a forțelor rusești staționate în zonă, potrivit celui mai recent raport al experților americani de la Institutul pentru studiul războiului (ISW), transmite BBC.

De altfel, președintele Volodimir Zelenski și-a concentrat discursul adresat luni seara compatrioților pe un singur mesaj: armata ucraineană rămâne să apere Bahmut, scrie G4Media.

Lupta Ucrainei pentru Bahmut a devenit importantă din punct de vedere strategic din cauza componenței actuale a forțelor rusești staționate în zonă. Unele rapoarte occidentale au sugerat recent că Ucraina cheltuiește trupe de elită și echipamente rare în mare parte pentru recruții PMC Wagner, care sunt simplă carne de tun. Această observație este în general corectă, notează experții ISW, subliniind în același timp că rezerva de prizonieri ruși apți pentru operațiuni de luptă nu este nelimitată, iar lichidarea a zeci de mii dintre ei în Bahmut înseamnă că aceștia nu vor fi folosiți pentru lupte mai importante.

Serviciile secrete ucrainene au susținut evaluarea ISW potrivit căreia forțele rusești din apropierea Bahmut și-au schimbat recent tactica și au adus în lupte forțe speciale de calitate superioară și elemente ale forțelor convenționale.

Este probabil ca Grupul Wagner să folosească în continuare prizonieri pentru operațiunile din Bahmut, deși într-o măsură mult mai limitată decât în lunile anterioare, din cauza pierderilor uriașe suferite de recruți în atacurile frontale. Dar acum, Wagner și-a aruncat cei mai buni soldați în luptă, iar aceștia sunt cei care sunt distruși împreună cu foștii pușcăriași, notează ISW.

Bătălia de la Bahmut ar putea submina serios cele mai bune forțe ale grupului Wagner, iar fondatorul său Evgheni Prigojin se teme, se pare, că Ministerul rus al Apărării duce bătălia pentru Bahmut până la ultimul luptător Wagner.

Degradarea serioasă sau distrugerea forțelor de luptă de elită ale „Wagner” va avea consecințe pozitive în afara câmpului de luptă, potrivit experților americani. Afectarea serioasă a influenței și reputației lui Prigojin, unul dintre cei mai radicali naționaliști ruși, ar fi o realizare importantă în ceea ce privește perspectivele pe termen lung de restabilire a bunului-simț în Rusia, subliniază experții ISW. Acest lucru este în interesul Americii, precum și în interesul Ucrainei, și crește mizele în bătălia pentru Bahmut.

Între timp, Kremlinul se întoarce la campaniile sale de recrutare voluntară, care nu au avut succes anterior, pentru a evita un alt proiect forțat major pe front.

Astfel de campanii de recrutare voluntară pot indica, de asemenea, faptul că Kremlinul este în criză de rezerve pregătite de luptă pentru a continua operațiunile ofensive după bătălia de la Bahmut și ofensivele nereușite din regiunea Vuhledar și din regiunea Lugansk.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău