Ucraina: Un responsabil rus, la Soledar. Două sate au fost capturate de forțele ruse

  • 23 Ianuarie 2023 12:33
Ucraina: Un responsabil rus, la Soledar. Două sate au fost capturate de forțele ruse

Un lider al ocupației ruse din estul Ucrainei, Denis Pușilin, s-a afișat la Soledar, oraș a cărui capturare a fost revendicată de Moscova în urmă cu peste o săptămână și a cărui pierdere nu este recunoscută până acum de către Kiev, relatează AGERPRES.

Separatiștii au anunțat luni de asemenea capturarea a două sate, Krasnopolivka și Dvuretcie, situate în apropiere Soledar.

„La 23 ianuarie 2023, forțele armate ruse au eliberat Krasnopolivka și Dvurecie", în regiunea Donețk, a precizat pe Telegram 'Statul Major' al acestui bastion al separatiștilor proruși, în legătură cu aceste localități din apropiere de Bahmut, epicentru al unor lupte între forțele ruse și ucrainene de mai multe luni.

„Am vizitat Soledar (...) Trebuia să înțelegem dacă e nevoie să desfășurăm acolo puncte de ajutor umanitar", a precizat duminică seară Pușilin pe Telegram, însoțindu-și mesajul cu un video care îl arată între imobile cu fațade înnegrite și ferestre sparte.

Potrivit lui Pușilin, "au mai rămas foarte puțini locuitori" în acest oraș care avea o populație de circa 11.000 de persoane înainte de război, situat la nord de Bahmut.

Capturarea orașului Soledar a fost anunțată la 13 ianuarie de armata rusă, care, fapt rar, a recunoscut rolul decisiv al mercenarilor din grupul Wagner în această luptă.

Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a afișat deja alături de oamenii săi într-un video, care ar fi fost realizat în interiorul unor celebre mine de sare din oraș.

Ucraina nu a recunoscut până acum oficial pierderea orașului Soledar, afirmând că luptă în continuare în partea de vest. Luni, administrația regională vorbea despre "ostilități active în apropiere de Bahmut și Soledar", fără a oferi detalii.

"Oamenii de la Wagner care ne-au însoțit în timpul călătoriei ne-au spus cât de sângeroase au fost luptele aici", a mai declarat Pușilin.

El a acuzat forțele ucrainene că au încercat "să distrugă minele de sare" din oraș, care pot permite teoretic protejarea materialului militar și infiltrarea în spatele liniilor inamice.

Conform armatei ruse, cucerirea Soledarului este o etapă pentru a încercui orașul vecin Bahmut, pe care Moscova încearcă să îl cucerească din vară și unde cele două tabere s-au angajat într-o luptă feroce.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău