Ucraina: Un conflict, ''îngrozitor'', dar ''nu inevitabil'', afirmă liderii militari americani

  • 29 Ianuarie 2022 13:17
Ucraina: Un conflict, ''îngrozitor'', dar ''nu inevitabil'', afirmă liderii militari americani

Un atac pe scară largă al Moscovei în Ucraina ar avea consecințe "îngrozitoare" pentru poporul ucrainean, dar conflictul "nu este inevitabil", au estimat vineri șefi militari americani, avertizând că, în prezent, Rusia are amplasate la frontierele Ucrainei suficiente forțe pentru o invazie, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Având în vedere tipul de forțe care sunt desfășurate, forțele terestre, artileria, rachetele balistice, forțele aeriene(...), vă puteți imagina cum ar putea arăta în zonele urbane dense", a avertizat vineri șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, prevăzând "un important număr de victime" în cazul unei ofensive.

"Ar fi îngrozitor, ar fi teribil", a spus el într-o conferință de presă rară. "Și nu este necesar. Credem că soluția este diplomatică", a insistat responsabilul militar.

Un conflict între Ucraina și Rusia "nu este inevitabil", a subliniat, la rândul său, secretarul Apărării, Lloyd Austin. "Există încă timp și spațiu pentru diplomație", a adăugat el.

Peste 100.000 de militari ruși au fost desfășurați la frontiera cu Ucraina de la sfârșitul anului 2021, un semn pentru Washington că o invazie ar putea fi iminentă.

Generalul Milley a subliniat că câmpiile fertile ucrainene, care au făcut din acestea "grânarul" fostei URSS, îngheață ușor din cauza micii adâncimi a pânzelor freatice. "Acestea sunt condiții ideale" pentru vehiculele blindate, a avertizat el, subliniind că marile centre urbane ucrainene ar putea fi direct amenințate.

"Și dacă ar izbucni un război la scara care este posibilă în prezent, populația civilă ar suferi teribil", a adăugat cel mai înalt gradat american. "Încurajăm cu tărie Rusia să se retragă. Forța armată ar trebui să fie întotdeauna ultima soluție", a mai spus el.

Secretarul Apărării a apreciat că președintele rus, Vladimir Putin, "nu a luat încă decizia" de a folosi aceste forțe împotriva Ucrainei. Dar "acum are în mod clar posibilitatea", a adăugat el. "Și are numeroase opțiuni, inclusiv cucerirea de orașe mari și teritorii întinse", a afirmat el.

Șeful Pentagonului a subliniat că "nu există niciun motiv" pentru ca această situație să degenereze neapărat într-un conflict.

Președintele "Putin are, de asemenea, posibilitatea de a face ceea ce este necesar", a asigurat el, în referire la șeful statului rus care neagă orice plan de invazie, dar consideră Rusia amenințată de o eventuală extindere a NATO și de sprijinul occidental pentru Ucraina. "El poate alege dezescaladarea. Poate ordona forțelor sale să se retragă", a adăugat Lloyd Austin.

Moscova a legat detensionarea situației de încetarea politicii de extindere a Alianței Nord-Atlantice, în special la Ucraina, și retragerea desfășurărilor militare occidentale la frontierele din 1997

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău