Ucraina: Trupele ruse au pierdut zeci de blindate într-un asalt la Vuhledar, însă înaintează pe frontul estic

  • 10 Februarie 2023 17:34
Ucraina: Trupele ruse au pierdut zeci de blindate într-un asalt la Vuhledar, însă înaintează pe frontul estic

Trupele ruse au pierdut probabil zeci de vehicule blindate în timpul unui atac eșuat asupra orașului Vuhledar din estul Ucrainei, potrivit Ministerului britanic al Apărării, care pe de altă parte confirmă înaintări ale trupelor ruse în estul Ucrainei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În apropierea orașului Vuhledar, aflat sub controlul armatei ucrainene și situat la o intersecție strategică între liniile frontului de est și de sud, s-au înregistrat unele dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului, în timp ce trupele ruse își continuă asaltul pe frontul din estul Ucrainei.

"Trupele ruse probabil au fugit și au abandonat cel puțin 30 de vehicule blindate în mare parte intacte, într-un singur incident după un asalt eșuat", afirmă Ministerul britanic al Apărării în raportul său public zilnic despre evoluția războiului declanșat de Rusia pe 24 februarie anul trecut.

Bloggeri militari ruși, adesea critici față de modul în care comandanții armatei ruse abordează războiul din Ucraina, au confirmat pierderi ale trupelor ruse la Vuhledar. Potrivit unuia dintre acești bloggeri, 31 de vehicule blindate au fost distruse de dronele ucrainene după ce unitatea din care făceau parte aceste vehicule a fost angajată în luptă fără a fi protejată de focul de acoperire al artileriei.

De asemenea, potrivit Grey Zone, un canal semi-oficial de Telegram al grupării paramilitare ruse Wagner, "un dezastru este în desfășurare în jurul Vuhledar și se repetă din nou și din nou". Acuzând la rândul său incompetența comandanților ofițeri superiori ai armatei ruse, un alt blogger militar rus notează că "acești oameni au distrus un număr considerabil de oameni și echipamente, fără să fie trași la răspundere pentru aceasta, iar apoi, cu aceeași mediocritate, au început asaltul la Vuhledar".

Ministerul rus al Apărării nu a comentat aceste relatări, afirmând doar că operațiunile militare de capturare a orașelor Vuhledar și Bahmut progresează bine. Trupele ruse au înaintat treptat în acea zonă în ultima lună, reușind în special să ocupe localitatea Soledar, ceea ce le-a permis să înainteze către Bahmut și dinspre nord, nu doar dinspre est. După luni de lupte statice de artilerie, trupele ruse au reușit să înceapă încercuirea Bahmutului.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, de marți până joi trupele ruse au înaintat 2-3 kilometri la nord de Bahmut, un avans relativ rapid dacă avem în vedere că luni la rând liniile frontului nu s-au schimbat aproape deloc, și amenință acum principala rută de acces dinspre vest către Bahmut. De asemenea, în pofida pierderii în acel atac eșuat lângă Vuhledar a zeci de blindate și a unor efective importante, trupele ruse au avansat și în direcția acestei localități, mai observă Ministerul Apărării de la Londra.

Potrivit liderului pro-rus din Donețk, Denis Pușilin, citat de agențiile AFP și EFE, armata ucraineană a deplasat la Vuhledar rezerve semnificative de soldați și echipamente. "Ne-am fixat în partea de sud, în suburbiile orașului. Inamicul continuă să deplaseze rezerve în mari cantități, iar aceasta încetinește eliberarea localității", a declarat presei responsabilul instalat de Moscova în Donețk. Cât despre Bahmut, el susține că trupele ruse au semi-încercuit orașul la nord, sud și est și controlează trei din cele patru rute de acces către acesta.

Ucraina se pregătește în prezent pentru o nouă ofensivă majoră rusească, la aproape un an de la lansarea invaziei. Potrivit unor oficiali ucraineni, această ofensivă ar fi început deja, ei remarcând intensificarea operațiunilor armatei ruse pe frontul din provinciile estice Donețk și Lugansk. Întrebat la televiziunea ucraineană dacă noua ofensivă rusă a început, guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a răspuns: "Da, categoric !".

De asemenea conform oficialilor ucraineni, armata rusă dispune acum de efective de circa 300.000 de soldați pentru campania împotriva Ucrainei, mai mulți față de cei 150.000-200.000 care au luat parte la ofensiva de lansare a invaziei, iar președintele rus Vladimir Putin vrea un succes pe câmpul de luptă la împlinirea unui an de atunci. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău