Ucraina susține în continuare integritatea teritorială a R. Moldova

  • 20 Mai 2016 15:59
Ucraina susține în continuare integritatea teritorială a R. Moldova

Ucraina rămâne consecventă în ceea ce ține de rezolvarea conflictului transnistrean și susține integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Totodată, Ucraina își va respecta obligațiile de mediator în procesul de reglementare transnistreană și va insista ca și alți parteneri de negocieri să o facă. Declarații în acest sens a făcut ambasadorul ucrainean, Ivan Gnatișin, la conferința privind securitatea organizată la Academia militară „Alexandru cel Bun”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatișin s-a declarat convins că implementarea reformelor în Moldova și Ucraina va contribui direct la restabilirea securității regionale.

Ambasadorul a menționat că așa-zisa „criză din Ucraina” este o exprimare greșită. De fapt, spune el, conflictul cu care se confruntă țara sa are trei dimensiuni – geopolitică, adică un conflict al Rusiei cu Occidentul, bilaterală- între Rusia și Ucraina, și civilizațională – lupta poporului ucrainean pentru viitorul său european. Diplomatul a menționat că niciun conflict din spațiul CSI așa și nu a ajuns să fie rezolvat, iar aceasta simbolizează faptul că a scăzut eficiența sistemului mondial de securitate.

Ivan Gnatișin a amintit că recent au fost comemorate victimele genocidului tătarilor din Crimeea, care în 1944 au fost deportați din locurile lor de baștină și supuși presiunilor. „Ocuparea, în 2014, a Crimeii de către Rusia este o nouă provocare pentru Ucraina și pentru tătari”, a menționat diplomatul.

Ambasadorul e de părere că victoria de la concursul internațional „Eurovision” a interpretei ucrainene de origine tătărească, Jamala, cu piesa care se numește „1944”, a permis informarea comunității internaționale despre problemele cu care se confruntă poporul ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău