Ucraina susține că are ''dovezi'' privind implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare ce a vizat site-uri guvernamentale

  • 16 Ianuarie 2022 13:41
Ucraina susține că are ''dovezi'' privind implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare ce a vizat site-uri guvernamentale

Ucraina a afirmat duminica aceasta că are "dovezi" privind implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare ce a vizat săptămâna aceasta mai multe ministere și site-uri guvernamentale ucrainene, într-un context de puternice tensiuni între Kiev și Moscova, informează AFP.

"La această oră, toate dovezile arată că Rusia se află în spatele atacului cibernetic", a afirmat Ministerul pentru Digitalizarea Ucrainei într-un comunicat. Acest sabotaj "este o manifestare de război hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei din 2014", a susținut ministerul.

Potrivit ministerului ucrainean, obiectivul atacului cibernetic este "nu doar de a intimida societatea", ci și de a "destabiliza situația din Ucraina, subminând încrederea ucrainenilor în putere".

La rândul său, compania Microsoft a avertizat că atacul cibernetic masiv suferit de ministerele și site-urile guvernamentale ucrainene, în care Kievul vede mâna Moscovei, ar putea face inoperabilă orice structură informatică a guvernului.

"Software-ul rău intenționat (malware), care seamănă cu un ransomware dar nu are un mecanism de recuperare a răscumpărării, vizează să distrugă și să facă inoperabile site-urile vizate, nu să recupereze o răscumpărare", a subliniat gigantul american într-o postare pe blogul său.

Mai mult, atacul pare să fi vizat mai multe organisme decât se credea la început, potrivit Microsoft. "Am găsit acest malware pe zeci de sisteme ce aparțin guvernului (ucrainean), dar și unor ONG-uri și organizații de informații tehnologice, toate cu sediul în Ucraina. În acest stadiu, nu putem spune care este ciclul operațional al acestui atac, nici câte alte organizații pot fi victime", a adăugat compania.

Microsoft a informat de asemenea că până în prezent compania nu a putut identifica originea acestor atacuri. Ucraina și Occidentul văd în ele mâna Moscovei, iar unii consideră că acesta ar putea fi un atac preliminar unuia militar pe teren.

Vineri, Ucraina a afirmat că deține "indicii preliminare" care indică o posibilă implicare a serviciilor secrete ruse.

Kremlinul a respins imediat acuzațiile de vineri.

Acest atac cibernetic a survenit în timp ce tensiunile dintre Ucraina și Rusia au escaladat puternic, Kievul acuzând Moscova că ar fi comasat trupe la frontiera sa pentru a pregăti o invazie militară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Fri
1
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-3
Tue
-2
Arhivă Radio Chișinău