Ucraina susține că a avansat doi kilometri în Lugansk după „un contraatac surpriză”

  • 23 August 19:58
Ucraina susține că a avansat doi kilometri în Lugansk după „un contraatac surpriză”

Un contraatac al Ucrainei care a provocat pierderi grele trupelor ruse a permis armatei ucrainene să avanseze doi kilometri pe teritoriul controlat de forțele ruse în regiunea Lugansk din estul țării, transmite EFE, care citează informații furnizate de serviciul de presă al Brigăzii 3 de asalt, responsabilă pentru această acțiune militară, transmite Agerpres.

Într-un contraatac surpriză, Brigada 3 de asalt ucraineană a revendicat distrugerea a zeci de piese de echipament militar și neutralizarea a peste 300 de soldați ruși – morți sau răniți – în atacul care a avut loc în apropiere de Novovodiane, la granița dintre regiunile Harkov și Lugansk, a declarat purtătorul de cuvânt militar Olekandr Borodin pentru postul public Suspline.

Brigada ucraineană a capturat mai multe poziții rusești și a înaintat aproximativ doi kilometri pe teritoriul controlat de trupele ruse, așa cum a afirmat această unitate militară într-o informare pe Telegram, unde a publicat și un scurt clip video.

Atacul a durat patru zile și s-a încheiat pe 15 august, iar detaliile au fost ținute secrete până acum din „motive de securitate”.

Sarcina principală a operațiunii a fost de a perturba potențialul ofensiv al armatei a 20-a a Federației Ruse. De acum înainte, această sarcină a fost îndeplinită”, a declarat comandantul de brigadă, colonelul Andri Bilețki.

Contraatacul a făcut să eșueze, de asemenea, planurile Rusiei de a ataca lângă Makivka, patru kilometri mai la sud, a spus Borodin.

Inamicul forma grupuri de asalt, acumulând forțe și mijloace acolo. Cred că aceste planuri nu mai sunt relevante pentru ei”, a subliniat Bilețki. „Unicitatea operațiunii a fost că am atacat inamicul, copleșitor ca număr, și am câștigat”, a adăugat el.

Potrivit colonelului Bilețski, raportul de forțe pe câmpul de luptă a fost de 2,5 la 1 în favoarea Rusiei, dar „planificarea detaliată, deciziile originale și eforturile coordonate ale forțelor de artilerie, apărării aeriene și dronelor și recunoașterea” au garantat succesul atacului.

În prezent, situația din zonă este „stabilă”, în pofida încercărilor continue ale Rusiei de a recupera teritoriul pierdut, a mai declarat Borodin.

Rusia continuă să aibă rezerve mari în zonă, în special drone de infanterie, artilerie și drone FPV, a menționat el.

Este probabilă o scădere a eficienței în contextul în care planurile și logistica Rusiei au fost perturbate de acest contraatac, a subliniat purtătorul de cuvânt militar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
24
Sun
18
Mon
17
Tue
18
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău