Ucraina: Situația de pe frontul de est se află „sub control'', afirmă un general ucrainean

  • 08 Mai 2023 08:28
Ucraina: Situația de pe frontul de est se află „sub control'', afirmă un general ucrainean

Situația pe frontul de est din Ucraina este „tensionată, dar sub control", potrivit comandantului-șef responsabil de acest sector, Oleksandr Sîrski, citat de Agerpres.

După cum a anunțat conducerea militară duminică, Sîrski a prezentat în ajun un bilanț al situației operaționale și a discutat pașii următori cu comandanții responsabili.

Accentul principal a fost pus pe apărarea orașului Bahmut, epicentrul luptelor din Donbas (est) și pe planul de "a provoca pagube maxime" unităților forței de mercenari ruși Wagner.

Potrivit evaluării generalului Sîrski, forțele ruse au sporit intensitatea focului cu armament greu în ultimele zile, au desfășurat echipamente mai moderne și și-au regrupat trupele.

„Aceasta indică faptul că inamicul nu-și schimbă planurile și că face totul pentru a prelua controlul asupra Bahmut și a-și continua ofensiva", a afirmat comandantul Grupului de armate din estul Ucrainei.

Trupele ruse încearcă de luni de zile să captureze Bahmut.

Potrivit părții ruse, Rusia controlează deja cea mai mare parte a orașului. Ministerul rus al Apărării a raportat duminică preluarea sub control a încă două blocuri înalte în Bahmut în ultimele 24 de ore, conform EFE.

„Unitățile de asalt au reușit în ultimele 24 de ore să ocupe două blocuri din Artiomovsk (numele utilizat de ruși pentru Bahmut) în nord-vestul și în vestul orașului", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov.

Aceasta ridică la 29 numărul de blocuri înalte cucerite de mercenarii Grupului Wagner în ultimele trei săptămâni în Bahmut, scenă a peste nouă luni de lupte sângeroase, potrivit Moscovei.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat sâmbătă seara, într-un mesaj audio pe canalul său Telegram, că unitățile sale au avansat 170 de metri într-o zi și că au mai rămas de cucerit 2,42 kilometri pătrați din oraș.

Prigojin, care anunțase vineri că luptătorii săi se vor retrage din Bahmut miercurea viitoare din cauza lipsei de muniții, a anunțat duminică, într-o altă înregistrare audio, că Ministerul Apărării i-a promis muniție suficientă pentru a continua să lupte în oraș.

El declarase cu o zi înainte că negocia deja cu reprezentanții liderului cecen Ramzan Kadîrov să transfere pozițiile grupului Wagner din Bahmut forțelor speciale cecene Ahmat și ceruse permisiunea în acest sens într-o scrisoare adresata ministrului apărării, Serghei Șoigu.

Trupele ucrainene opun o rezistență înverșunată la Bahmut cu scopul de a le provoca adversarilor lor cât mai mari pierderi posibile.

În sudul Ucrainei, Rusia a evacuat până în prezent peste 1.500 de cetățeni din localitățile din apropierea liniei frontului în regiunea Zaporojie, anunțase anterior guvernatorul interimar al regiunii anexate, Evgheni Balițki, numit de Kremlin, potrivit EFE.

'1.552 de persoane, dintre care 632 de minori, 145 de pacienți ai centrului psiho-neurologic și 10 persoane cu mobilitate redusă au fost deja mutate în mod organizat de pe teritoriul a cinci raioane și două orașe din prima linie', a scris el pe canalul său Telegram.

În plus, a adăugat el, unii cetățeni părăsesc zonele periculoase pe cont propriu cu mașini private.

Balițki a anunțat vineri evacuarea populației celei mai vulnerabile din 18 localități din apropierea liniei frontului din cauza intensificării bombardamentelor din partea trupelor ucrainene.

Potrivit vicepremierului regiunii anexate, Andrei Kozenko, aproximativ 70.000 de cetățeni vor fi relocați în cadrul unei operațiuni pe care Kievul a calificat-o drept relocare "forțată".

Printre localitățile supuse evacuării se numără și Energodar, unde se afla centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

De asemenea, va fi evacuată și populația din Tokmak, un important nod de comunicații din centrul Zaporojiei, unde Rusia se teme de un atac ca parte a contraofensivei ucrainene.

Forțele ruse controlează aproximativ 70% din teritoriul regiunii Zaporojie, învecinată cu regiune Herson, a cărei capitală regională cu același nume, controlată de forțele ucrainene, se afla sub stare de asediu până luni, ora 03:00 GMT

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău