Ucraina și Ungaria pregătesc o întâlnire Zelenski-Orban

  • 28 Decembrie 2023 19:59
Ucraina și Ungaria pregătesc o întâlnire Zelenski-Orban

Ucraina și Ungaria pregătesc o întâlnire între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul ungar Viktor Orban în viitorul apropiat, a declarat joi șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Iermak, relatează Agerpres.

"Lucrăm la organizarea unei întâlniri între cei doi lideri în viitorul apropiat", a menționat Iermak într-un mesaj postat pe rețeaua socială X după ce a avut o discuție telefonică cu ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

Acesta din urmă a transmis și el un mesaj, pe Facebook, după convorbirea cu oficialul ucrainean, mesaj în care a făcut referire și la o întrevedere în tete-a-tete pe care urmează să o aibă în ianuarie cu șeful de cabinet al lui Zelenski.

"Discuțiile continue, la nivel înalt, sunt importante întrucât ne dau speranța îmbunătățirii legăturilor noastre și avem interesul să menținem relații cât mai bune cu toți vecinii noștri. Noi, desigur, nu ne vom schimba poziția pro-pace, dar aștept întâlnirea noastră personală în ianuarie, ca o oportunitate de a discuta cele mai presante chestiuni bilaterale", afirmă ministrul ungar de externe.

Relațiile dintre Kiev și Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzând încălcarea drepturilor minorității maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relații s-au degradat și mai mult după ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia, în timp ce guvernul de la Budapesta. Orban a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internațional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorității maghiare.

Premierul ungar a renunțat luna aceasta în Consiliul European la veto-ul său față de lansarea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE, în schimb a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, decizie luată nu doar din cauza tensiunilor Budapestei cu Kievul, ci și din cauza blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene ce revin Ungariei, al cărei guvern este acuzat de Bruxelles că încalcă statul de drept.

Comisia Europeană a deblocat luna aceasta 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune și pentru planul de redresare post-pandemie) de peste 21 de miliarde de euro rămân în continuare înghețate, iar Orban insistă asupra deblocării lor integrale și consideră că, în ce privește ajutorul financiar destinat Ucrainei, acesta nu trebuie acordat din bugetul UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău