Ucraina și Polonia afirmă că luptători ai Wagner au sosit în Belarus

  • 16 Iulie 2023 11:55
Ucraina și Polonia afirmă că luptători ai Wagner au sosit în Belarus

Luptători din grupul Wagner au sosit în Belarus din Rusia, au declarat oficiali ucraineni și polonezi sâmbătă, la o zi după ce Minskul a declarat că mercenarii antrenează soldații țării la sud-est de capitală, transmite Reuters.

„Wagner este în Belarus”, a declarat Andri Demcenko, purtătorul de cuvânt al agenției de frontieră ucraineană, într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram, citează News.ro

El a spus că mișcarea „unor grupuri separate” din Rusia a fost observată în Belarus.

Unii luptători ai Wagner se află în Belarus cel puțin de marți, au declarat pentru Reuters două surse apropiate luptătorilor.

Ministerul Apărării din Belarus a publicat vineri un videoclip care arată ceea ce a spus că sunt luptători Wagner care instruiesc soldați belaruși într-un poligon militar din apropierea orașului Osipovici.

Mutarea Wagner în Belarus a făcut parte dintr-un acord care a pus capăt tentativei de revoltă a grupului în iunie, când membri ai acestuia au preluat controlul asupra unui cartier general militar rus, au mărșăluit spre Moscovei și au amenințat că vor declanșa uno război civil în  Rusia, a spus președintele Vladimir Putin.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, nu a fost văzut în public de când a părăsit orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, târziu, pe 24 iunie.

Ministrul adjunct coordonator al serviciilor speciale din Polonia, Stanislaw Zaryn, a declarat că și Varșovia are confirmarea prezenței luptătorilor Wagner în Belarus.

„Poate să fie câteva sute dintre ei în acest moment”, a spus Zaryn pe Twitter.

Polonia a declarat luna aceasta că își întărește apărarea la granița cu Belarus pentru a aborda orice potențiale amenințări.

Deși nu și-a trimis propriile trupe în Ucraina, președintele belarus Alexander Lukașenko a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a-și lansa invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022 și de atunci a lăsat țara sa să fie folosită ca bază pentru arme nucleare rusești.

Proiectul Hajun din Belarus, care monitorizează activitatea militară din țară și care este privit ca o formațiune extremistă de autoritățile din Belarus, a declarat că o coloană mare de cel puțin 60 de vehicule a intrat vineri în Belarus, peste noapte, din Rusia.

Acesta a spus că vehiculele, inclusiv camioane, camionete, camionete și autobuze, aveau plăcuțe de înmatriculare ale auto-declaratelor republici populare Donețk și Lugansk, din ceea ce este recunoscut la nivel internațional drept estul Ucrainei.

Într-o mișcare condamnată pe scară largă ca fiind ilegală, Moscova a trecut anul trecut să anexeze republicile, care au fost apropiate Rusiei din 2014.

Hajun a spus că se pare că o coloană Wagner se îndrepta spre Tsel, în centrul Belarusului, unde reporterilor străini li s-a arătat săptămâna trecută o tabără cu sute de corturi goale.

Reuters nu a putut verifica independent relatările Hajun din Belarus. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei sau Belarusului asupra rapoartelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău