Ucraina și Marea Britanie vor continua să consolideze coaliția anti-război. Zelenski cere și altor democrații occidentale să urmeze exemplul britanicilor privind duritatea sancționării Rusiei
-
10 Aprilie 2022 13:51
Ucraina și Marea Britanie vor continua să consolideze coaliția anti-război, a transmis președintele Volodimir Zelenski, sâmbătă, după întâlnirea-surpriză de la Kiev cu premierul britanic Boris Johnson. Totodată, liderul ucrainean a cerut și altor democrații occidentale să urmeze exemplul britanicilor privind duritatea sancționării Rusiei, scrie caleaeuropeana.ro.
În context, Zelenski i-a mulțumit lui Boris Johnson pentru vizita sa în Ucraina într-un moment dificil pentru țara sa.
„Această vizită este o manifestare a sprijinului puternic, semnificativ, constant al Regatului Unit pentru Ucraina. O apreciem și ne vom aminti de ea”, a declarat președintele ucrainean.
Acesta l-a informat pe Boris Johnson cu privire la progresul negocierilor cu Rusia, precum și cu privire la importanța oferirii de garanții de securitate Ucrainei.
„Acordurile de pace trebuie să prevadă un mecanism de garanții eficiente pentru statul nostru. Am discutat astăzi în detaliu despre acest lucru. Sperăm că, în acest proces, Londra va juca un rol-cheie în realizarea păcii în Ucraina, va fi victoria noastră comună”, a subliniat Zelenski.
De asemenea, liderul de la Kiev a menționat că, în timpul vizitei sale în Ucraina, Boris Johnson a putut vedea cu ochii săi pierderile și distrugerile pe care le-a suferit Ucraina ca urmare a agresiunii rusești.
„Concluzia este una singură și este comună – trebuie să punem și mai multă presiune asupra Federației Ruse, să punem presiune cu o apărare eficientă împotriva Rusiei, să punem o presiune puternică în ceea ce privește sancțiunile. Sunt recunoscător Marii Britanii pentru că a menținut aceste sancțiuni puternice, sporind în mod constant pachetele de sancțiuni și, de asemenea, ajutând Ucraina prin consolidarea capacităților noastre de apărare”, a declarat președintele.
Volodimir Zelenski a menționat că și alte democrații occidentale ar trebui să urmeze exemplul Marii Britanii în ceea ce privește presiunea asupra Rusiei.
„Este timpul să impunem un embargo total asupra energiei rusești, să intensificăm furnizarea armelor de toate tipurile către noi”, a spus acesta.
De la începutul invaziei ilegale și neprovocate în Ucraina, Marea Britanie a sancționat peste 1.200 de persoane și întreprinderi – inclusiv 76 de oligarhi și 16 bănci cu o valoare netă globală de 150 miliarde de lire sterline și, respectiv, 500 miliarde de lire sterline.
Cu doar câteva zile în urmă, aceasta a recurs la o nouă serie de măsuri punitive care vizează sectoare-cheie ale economiei rusești, precum cel bancar, energetic, sau industria de apărare, înghețând, în același timp „peste 350 de miliarde de dolari din cufărul de război al lui Putin”.
De asemenea, vineri, 8 aprilie, Marea Britanie pe Katerina Tihonova și Maria Voronțova, fiicele președintelui rus Vladimir Putin, și pe fiica ministrului de externe Serghei Lavrov, Ekaterina Vinokurova, țintind astfel în „stilul de viață luxos al cercului apropiat Kremlinului”. Potrivit unui comunicat al Ministerului britanic de externe, acestea vor avea interdicție de a intra în Regatul Unit, iar activele lor pe teritoriul acestei țări vor fi înghețate.
Mai departe, președintele Ucrainei și prim-ministrul britanic au identificat sarcini-cheie pentru cooperarea bilaterală și au coordonat activitatea ulterioară.
„Consolidăm sprijinul maxim pentru statul nostru pentru întărirea capacităților de apărare a trupelor noastre, pentru sprijinirea cetățenilor noștri atât în Ucraina, cât și în străinătate, pentru reconstrucția Ucrainei – am discutat despre acest lucru și cu prim-ministrul. Vom reconstrui împreună țara și orașele noastre frumoase”, a declarat președintele.
În aceste sens, Boris Johnson s-a pronunțat în favoarea acordării unui sprijin cuprinzător Ucrainei, în special economic și militar-defensiv.
Potrivit Downing Street, noua tranșă de asistență militară include 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete anti-navă, pentru a sprijini Ucraina în această fază crucială, în timp ce asaltul ilegal al Rusiei continuă. Aceasta se adaugă la echipamentele militare de înaltă calitate în valoare de 100 de milioane de lire sterline anunțate ieri, inclusiv mai multe rachete antiaeriene Starstreak, alte 800 de rachete antitanc și muniții de înaltă tehnologie pentru lovituri de precizie.
De asemenea, prim-ministrul a confirmat un sprijin economic suplimentar, garantând un împrumut suplimentar de 385 milioane de lire sterline (500 milioane de dolari) din partea Băncii Mondiale pentru Ucraina, ceea ce ridică garanția totală a împrumuturilor la 1 miliard de dolari. Această sumă se adaugă la cele 394 milioane de lire sterline pe care Regatul Unit le-a oferit sub formă de granturi și va contribui la asigurarea în continuare a serviciilor umanitare vitale pentru ucraineni.
Totodată, Boris Johnson a declarat că țara sa este dispusă să ajute Ucraina în deminarea teritoriilor sale. Împreună cu partenerii, Regatul Unit va furniza echipamente, cele mai noi tehnologii și va oferi date din partea serviciilor de informații.
Nu în ultimul rând, liderul de la Londra a cerut creșterea presiunii economice comune din partea altor parteneri și intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei. În special, potrivit premierului britanic, este vorba de influențarea posibilităților Federației Ruse de a-și utiliza resursele energetice.