Ucraina: Serviciile speciale ruse au încercat să provoace un conflict interetnic în Transcarpatia (presă)

  • 03 Octombrie 2019 17:53
Ucraina: Serviciile speciale ruse au încercat să provoace un conflict interetnic în Transcarpatia (presă)

Serviciile speciale ruse au încercat să provoace un conflict interetnic în Transcarpatia în 2018 pentru a rupe regiunea de Ucraina, a declarat fostul guvernator al regiunii Transcarpatia Ghennadi Moskal într-un interviu acordat joi publicației ucrainene Obozrevatel, în care a subliniat că a existat atunci o amenințare foarte mare privind separarea Transcarpatiei (vest) de restul țării, potrivit agenției de presă Unian, preluat de Agerpres.

În opinia sa, scenariul gândit la Moscova nu a avut sorți de izbândă deoarece populația locală nu s-a lăsat antrenată în acțiuni destabilizatoare.

Întrebat dacă există o amenințare privind separarea Transcarpatiei de Ucraina, fostul șef al administrației acestei regiuni a răspuns: "Riscul a fost foarte mare în 2018. Atunci, ca la comandă, o serie de canale tv ucrainene, nu o să le dau numele, au venit în Transcarpatia să arate că maghiarii de aici nu cunosc limba de stat, difuzând și tot felul de prostii...FSB are o influență foarte mare asupra mass-media de la noi".

În spatele acestei provocări, potrivit lui Ghennadi Moskal, s-a aflat "Direcția a V-a a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei" (FSB/ex-KGB).

Potrivit fostului responsabil ucrainean, Direcția a V-a a FSB a fost înființată în anii din urmă printr-un decret al președintelui rus Vladimir Putin, vizând operațiuni în Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

"Celelalte (foste republici sovietice) sunt considerate, se pare, mai de încredere și de aceea probabil nu se pune accentul pe ele", afirmă Moskal, care adaugă că, în respectivul departament al FSB sunt foarte mulți etnici ucraineni care vorbesc foarte bine atât limba ucraineană, cât și limbile minorităților din Ucraina.

Fostul guvernator al Transcarpatiei, care a demisionat din funcție în aprilie a.c., a menționat că dacă autoritățile ucrainene nu ar fi dejucat la timp aceste scenarii, "astăzi am fi avut un punct fierbinte în Transcarpatia" pe lângă cel din Donbas (estul țării ).

"Populația locală a fost de partea mea și a administrației regionale pentru că a existat o încercare de învrăjbire a etnicilor maghiari cu ucrainenii. Dar lucrurile au început să se clarifice când am aflat cine au fost antrenați pentru a efectua tot felul de acțiuni provocatoare", a afirmat Moskal, ținând să mulțumească cu ocazia interviului tuturor locuitorilor din Transcarpatia pentru că niciunul dintre ei nu a luat parte la aceste "acțiuni rușinoase".

Toți cei implicați în acțiunile destabilizatoare de anul trecut în Transcarpatia proveneau din regiunile Kiev, Cernigov, Cerkasî, Harkov, Sumî, dar nu a fost nimeni din Transcarpatia, a insistat Moskal, care a candidat ca independent la alegerile legislative anticipate din iulie, dar nu a reușit să intre în parlament.

Situația s-a acutizat în Transcarpatia, unde locuiesc - potrivit unor cifre oficiale - circa 151.000 de etnici maghiari (12,1% din populația regiunii) după ce Kievul a adoptat în 2017 o lege a educației în Ucraina, care reduce drastic învățământul în limbile minorităților în gimnaziu și liceu, ceea ce a tensionat raporturile dintre Kiev și Budapesta, Ungaria amenințând să blocheze orice progres pe calea integrării Ucrainei în UE și NATO.

De această situație au profitat serviciile speciale ruse, care au început să agite spiritele în regiune, notează presa ucraineană, amintind în acest context incidentele din 2018, când a fost atacată cu cocteiluri Molotov Societatea culturală a maghiarilor din Ujgorod.

Sursa:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău