Ucraina: Șeful grupării Wagner neagă încercuirea orașului Bahmut

  • 01 Februarie 2023 19:20
Ucraina: Șeful grupării Wagner neagă încercuirea orașului Bahmut

Șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a negat miercuri că trupele ruse ar fi reușit să stabilească un cerc operativ în jurul orașului ucrainean Bahmut, la câteva ore după ce reprezentanți ai forțelor proruse din estul Ucrainei afirmau contrariul, relatează AGERPRES.

„Cercul operativ este atunci când toate drumurile și căile de aprovizionare, de evacuare și orice tranzit sunt controlate față de focul inamic. La ora actuală nu avem un cerc operativ la Bahmut", a scris Prigojin pe Telegram.

Mai mult, a adăugat el, acest gen de informații "nu se difuzează public din motive operative". "Când orașul va fi cucerit, o veți afla fără nicio îndoială", a mai transmis Evgheni Prigojin.

Mai devreme, un consilier al lui Denis Pușilin, liderul prorus din provincia ucraineană Donețk, declarase că orașul Bahmut "se află într-un cerc operativ, trupele noastre închid cercul". Acesta a mai spus că "acum se dau lupte pentru controlul șoselei între Ceasov Iar (la vest de Bahmut) și Artemovsk (denumirea rusească a orașului Bahmut), întrucât aceasta este unica arteră prin care trupele ucrainene își mai pot aproviziona unitățile" aflate la Bahmut.

Un alt expert militar din provincia ucraineană învecinată Lugansk, controlată în mare parte de Rusia, colonelul Vitali Kiseliov, a susținut la rândul său că trupele ruse aproape au încercuit orașul Bahmut din trei părți, în timp ce un alt colonel din aceeași provincie a spus că, "pentru a închide cercul", trupele ruse mai trebuie să înainteze 10 kilometri.

Trupele ruse și gruparea Wagner încearcă din vară să cucerească Bahmut, oraș cu circa 70.000 de locuitori înaintea lansării invaziei ruse. În ultimele săptămâni armata rusă și-a intensificat ofensiva pentru a încercui acest oraș și a ocupat după lupte sângeroase orașul Soledar și sate din apropiere, ceea ce îi permite să continue ofensiva spre Bahmut de asemenea din nord, nu doar din est. O cucerire a orașului Bahmut le-ar deschide trupelor ruse drumul către orașele Sloviansk și Kramatorsk, principalele redute ale armatei ucrainene în regiunea Donbas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău