Ucraina se pregătește să înceapă recoltarea cerealelor, dar silozurile sunt deja pline (Bloomberg)

  • 19 Iunie 16:18
Ucraina se pregătește să înceapă recoltarea cerealelor, dar silozurile sunt deja pline (Bloomberg)

Ferma lui Oleksandr Peretiatko din centrul Ucrainei se pregătește să înceapă recoltarea cerealelor peste câteva zile, iar într-un an normal aceste cereale ar fi fost trimise în porturile de la Marea Neagră pentru a fi exportate în întreaga lume, transmite Bloomberg.

În acest an, însă, noile cereale recoltate de Peretiatko vor fi depozitate în saci de polimeri care se vor întinde pe cele 5.000 de hectare ale fermei, pentru că nu există alt loc pentru depozitarea lor.

De la pierderea dramatică a veniturilor din export și până la câmpurile înțesate cu mine și mașini agricole distruse, invazia rusească a avut un impact semnificativ asupra sectorului agricol din Ucraina. Acum, porturile de la Marea Neagră sunt închise, în pofida eforturilor internaționale de a ajunge la un acord, recoltarea este pe cale să înceapă, iar silozurile sunt încă pline cu recolta de anul trecut.

Fermierii ucraineni caută alternative pentru stocarea cerealelor și își fac deja griji cu privire la ce suprafață vor putea însămânța în sezonul 2023. Aceasta înseamnă că este posibilă o diminuare a capacității Ucrainei de a aproviziona lumea cu cereale chiar și după ce porturile vor fi redeschise, în condițiile în care producția din acest an este preconizată să fie mult mai mică decât cea de anul trecut. În plus, calitatea cerealelor și randamentul la hectar vor avea de suferit dacă recoltele vor fi lăsate mult timp pe câmp din lipsă de spații de stocare.

"Anul viitor vom visa la problemele cu care ne confruntăm acum. Pentru că, credeți-mă, probleme de anul viitor vor fi mult mai grave", susține Dmitry Skornyakov, director general la HarvEast, o companie agricolă cu activități în estul și nordul Ucrainei.

Înainte de război, Ucraina era unul din cei mai mari exportatori mondiali de grâu, porumb și floarea soarelui, iar întreruperea livrărilor din Ucraina a trimis o undă de șoc pe piețele agricole mondiale, ducând prețurile la alimente la valori record și îngrijorări cu privire la foamete la nivel mondial.

Guvernul de la Kiev se așteaptă ca producția de cereale să scadă cu aproape 40% în acest an, comparativ cu 2021, după ce fermierii au avut probleme cu obținerea de îngrășăminte sau au lăsat terenurile necultivate. Chiar și așa, Ucraina are în prezent o rezervă de cereale de aproximativ 20 de milioane de tone de anul trecut, în condițiile în care noul sezon agricol începe luna viitoare.

O cincime din silozurile de cereale ucrainene au fost afectate sau pierdute ca urmare a teritoriilor ocupate de forțele rusești, susține ministrul ucrainean al Agriculturii. Aceasta înseamnă că, în jurul lunii octombrie, fermierii ucraineni nu vor avea unde să depoziteze 10 până la 15 milioane tone de cereale.

Anumite cantități de cereale au început să iasă din Ucraina via trenuri, camioane și transport fluvial, însă procedurile sunt îndelungate. În plus, în mod normal exporturile de grâu ale Ucrainei ating nivelul de vârf după recoltare iar țările vecine membre UE vor avea de gestionat propriile lor recolte în același timp, ceea ce va crea probleme logistice.

"Este un proces îndelungat, dificil și scump. O problemă foarte mare. Într-o lună vom avea noua recoltă. Și mă aștept ca situația să se agraveze și mai mult", a spus Skornyakov.

Ucraina ar trebui să aibă spațiul necesar pentru a stoca grâul și orzul, care sunt primele recoltate, estimează Petro Melnyk, președintele Ukrainian Agribusiness Club. Problema cea mare va apărea la toamnă când vor fi recoltate culturile târzii, precum porumbul. Utilizarea sacilor pentru depozitarea cerealelor, o practică utilizată de fermieri de mai mulți ani, va fi de ajutor. Chiar în această situație, nu va putea fi absorbit întregul surplus, iar fermierii au nevoie de asemenea de capacități pentru curățarea și uscarea cerealelor, a menționat Melnyk.

Ucraina a cerut ajutorul partenerilor europeni pentru depozitarea următoarei recolte. Spațiile mobile de depozitare ar putea oferi capacități suplimentare de 15 milioane de tone, a declarat recent premierul ucrainean. Alți aliați au promis, la rândul lor, că vor ajuta, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, a spus că vor fi construite silozuri temporare în țările care au graniță cu Ucraina, cum este Polonia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,12 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
19
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău