Ucraina se pregătește de ofensivă în timp ce atacurile rusești din jurul Bahmut pierd viteză

  • 24 Martie 2023 12:19
Ucraina se pregătește de ofensivă în timp ce atacurile rusești din jurul Bahmut pierd viteză

Trupele ucrainene, aflate în defensivă de luni de zile, vor contraataca în curând în contextul în care ofensiva Rusiei în jurul Bahmut pierde viteză, potrivit unui general de top de la Kiev, dar președintele Volodimir Zelenski afirmă că, fără livrarea mai rapidă a unor arme occidentale, războiul ar putea dura luni de zile, scrie Reuters, citat de hotnews.ro.

Forțele armate ucrainene au declarat vineri dimineața că 1.020 militari ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore după ce comandamentul militar de la Moscova a ordonat atacuri care au eșuat înspre orașele Lîman, Avdiivka, Mariinka, și Șahtarsk.

Însă principalele eforturi au fost concentrate în continuare în jurul orașului minier Bahmut.

„Inamicul nu și-a oprit asaltul asupra Bahmut”, afirmă Statul Major al Ucrainei în ultima sa actualizare.

Forțele rusești încearcă de la începutul lunii august să cucerească acest oraș pentru a-și extinde controlul asupra estului Ucrainei în ceea ce a devenit cea mai sângeroasă bătălie de infanterie de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Forțele armate ucrainene spun că în ultimele zile au respins peste 80 de atacuri înspre Bahmut și localitățile antemenționate.

Armata ucraineană vorbește tot mai răspicat de o contraofensivă

Oleksandr Sirski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, declarase anterior că trupele sale vor lansa o contraofensivă după ce campania de iarnă a Rusiei va fi respinsă.

Joi, el a afirmat că în pofida informațiilor potrivit cărora armata rusă regulată ar fi preluat acțiunile ofensive din jurul Bahmut, mercenarii Grupului Wagner rămân principala componentă a asalturilor rusești de aici.

„Își pierd considerabil forța și oxigenul", a spus generalul ucrainean despre mercenarii Wagner, adăugând că trupele ucrainene „vor profita foarte curând de această oportunitate, așa cum deja au făcut-o la Kiev, Harkov, Balaklia și Kupiansk”, cu referire la teritoriile asediate și ocupate anterior de Rusia, care au fost eliberate de Ucraina.

Comandamentul militar de la Moscova nu a dat deocamdată niciun semnal public că ofensiva înspre Bahmut ar fi pe punctul de a eșua, însă Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, a transmis mai multe mesaje îngrijorate, avertizând inclusiv că o ofensivă ucraineană este iminentă.

Jurnaliștii agenției Reuters care se află în apropierea frontului din nordul Bahmut au relatat că văzut semne ce par într-adevăr să arate că ofensiva rusească pierde aburi.

„A fost cu adevărat 'fierbinte' aici în urmă cu o săptămână dar în ultimele 3 zile a fost mai liniște”, spune și un soldat ucrainean ce folosește apelativul „Kamin” (Piatră).

„Putem vedea asta în atacurile aeriene ale inamicului. Dacă înainte erau 5-6 raiduri într-o zi, astăzi am avut doar un atac cu elicoptere”, adaugă el.

Ucraina vrea arme mai rapid

Președintele Volodimir Zelenski în schimb a îndemnat din nou Europa și ceilalți parteneri ai Kievului să își accelereze livrările de armament, cerând încă o dată rachete cu rază lungă, muniție, avioane moderne și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.

„Dacă Europa așteaptă, răul ar putea avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război. Este în puterea voastră să preveniți acest lucru", a spus el în timp ce liderii UE purtau discuții cu șeful ONU Antonio Guterres.

Zelenski a mai spus că „dacă eforturile noastre comune sunt concentrate cu hotărâre pe victoria Ucrainei, victoria va fi deja obținută anul acesta”.

„Nimeni nu știe sigur cât va dura războiul și ce bătălii ne vor aduce succes mai repede și care vor necesita mai mult efort. Dar ceea ce este clar este că, dacă nu există întârzieri sau stagnare în cooperarea noastră, dacă eforturile noastre comune sunt concentrate cu hotărâre pe victoria Ucrainei, victoria va fi obținută deja în acest an”, a subliniat el la o reuniune a Consiliului European.

Kievul a primit primele avioane de luptă de la izbucnirea războiului

Liderii UE au aprobat la acest summit un plan convenit luni de miniștrii de Externe ai blocului comunitar de a trimite Ucrainei un milion de obuze de artilerie în decursul acestui an.

Ei au discutat de asemenea despre siguranța alimentară mondială și noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Maria Britanie anunțase anterior că tancurile Challenger pe care le va trimite Kievului vor fi însoțite de obuze perforante din uraniu sărăcit pentru un impact și mai devastator asupra vehiculelor de luptă ale armatei ruse, un anunț care l-a făcut pe președintele rus Vladimir Putin să declare că Rusia va fi forțată să răspundă deoarece aceste arme au o „componentă nucleară”.

Ministerul britanic al Apărării a explicat ulterior că aceste muniții nu au nimic în comun cu armele nucleare.

Joi, Slovacia a anunțat că a predat primele 4 avioane de luptă MiG-29 pe care le-a promis Ucrainei, restul urmând să fie livrate în următoarele săptămâni.

Își schimbă forțele armate ruse strategia?

O încetinire a ofensivei rusești de pe axa Bahmut ar putea însemna însă și că Rusia își transferă trupe și resurse înspre alte zone.

Ministerul britanic al Apărării a notat în evaluarea sa de marți că trupele rusești au făcut progrese mai la nord luna aceasta, recâștigând parțial controlul asupra zonelor care duc înspre orașul Kreminna.

Bătălii intense au avut loc și mai la sud de Bahmut.

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov este de acord cu această evaluare, afirmând că Rusia își îndreaptă atenția înspre orașul Avdiivka din sudul regiunii Donețk în timp ce atacurile înspre Bahmut scad în intensitate.

Zhdanov afirmă de asemenea că forțele rusești au devenit mai active în zone aflate în nordul regiunilor Harkov și Lugansk, precum și în regiunile Zaporojie și Herson.

Președintele Volodimir Zelenski a vizitat a efectuat o vizită pe frontul din Bahmut, fiind informat „despre situația operațională și despre cursul ostilităților din prima linie”, potrivit cancelariei sale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău