Ucraina se așteaptă la o operațiune de debarcare a trupelor ruse în zona Odesei

  • 06 Mai 2022 11:07
Ucraina se așteaptă la o operațiune de debarcare a trupelor ruse în zona Odesei

Armata ucraineană consideră că în continuare este posibilă o debarcare a trupelor ruse pe coasta de nord-vest a Mării Negre în zona orașului-port Odesa, relatează vineri DPA, Ukrainska Pravda și Unian.

Potrivit unui comunicat al Comandamentului operativ 'Sud', drone de recunoaștere și de atac rusești survolează din ce în ce mai frecvent această regiune.

În plus, marina rusă continuă să aibă o prezență puternică în largul coastelor aflate sub control ucrainean.

Localnicilor li s-a recomandat să stea departe de plaje și alte zone interzise de pe litoral și să nu se aventureze în larg cu ambarcațiuni mici. De asemenea, populația este invitată să semnaleze activități suspecte dinspre mare.

Totodată, guvernul ucrainean a anunțat că Rusia planifică să captureze combinatul siderurgic asediat Azovstal din orașul-port Mariupol până luni.

Oleksii Arestovici, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, spune că forțele ruse încearcă să captureze combinatul până în data de 9 mai, când Rusia va marca 77 de ani de la victoria împotriva nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial.

"Cel mai frumos cadou pentru un conducător este capul adversarului său. Văd clar ambiția de a cuceri Azovstal și a-i raporta lui Putin 'victoria' pe 9 mai", a declarat Arestovici pentru agenția de presă Unian. "Ei își doresc asta foarte mult, dar să vedem dacă și reușesc", a adăugat el.

Combatanți ucraineni și sute de civili se află în continuare în tunelurile imensului combinat metalurgic din Mariupol, conform unor surse ucrainene.

Moscova a preconizat pentru luni o mare paradă militară în Piața Roșie pentru a celebra victoria asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, marcată tradițional în Rusia la 9 mai.

Până atunci la Mariupol este în curs de desfășurare, vineri, o nouă operațiune de evacuare a sute de civili, conform unui anunț al ONU.

"O a treia operațiune este în curs, dar politica noastră este de a nu vorbi despre detaliile vreunuia dintre ele înainte de finalizare pentru a evita subminarea unui posibil succes", a declarat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York.

Aproximativ 200 de civili s-ar mai afla încă în catacombele de la Azovstal, potrivit unor surse ucrainene. În cursul a două operațiuni anterioare mediate de ONU și Crucea Roșie, aproximativ 500 de persoane au fost evacuate în orașul Zaporojie, aflat sub control ucrainean.

Forțele ruse promiseseră o încetare a focului și stabilirea de coridoare umanitare pentru joi, dar nu au existat informații despre vreo evacuare din Mariupol, consemnează DPA. Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a confirmat și ea că este planificată o nouă tentativă de evacuare vineri.

Anterior, Rusia a declarat că civilii blocați la Azovstal au putut să plece, asigurând că acele coridoare umanitare chiar ar funcționa.

Dar Statul Major al armatei ucrainene susține că joi trupele ruse au încercat - pentru a treia zi consecutiv - să ia cu asalt combinatul siderurgic, unde s-au dat lupte grele.

"Cu sprijinul aviației, inamicul și-a reluat atacul în scopul de a prelua controlul asupra combinatului", a indicat înaltul comandament ucrainean într-un buletin actualizat despre situația de pe front.

Moscova, cu toate acestea, neagă asaltul. "Președintele și comandantul suprem (Vladimir Putin) a cerut abținerea de la orice fel de asalt", afirmase joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de DPA.

Însă, după cum afirma recent analistul politic rus independent Vladimir Pastuhov, cercetător la University College London, UCL, atunci când purtătorul de cuvânt al Kremlinului neagă ceva, înseamnă că lucrurile stau complet invers. Pastuhov a făcut această declarație într-o emisiune pe canalul de internet Jivoi Gvozdi cu fostul redactor-șef al postului de radio Eho Moskvî, Aleksei Venediktov.

Situația rămâne tensionată și pe alte fronturi din Donbas, regiune din estul Ucrainei, care a devenit epicentrul actualului război.

Autoritățile locale semnalează mai mulți morți și răniți din rândul civililor după bombardamente masive rusești asupra mai multor zone ale regiunii. Șeful administrației militare regionale Pavlo Kirilenko a indicat 25 de răniți la Kramatorsk joi, unde un atac cu rachete a avariat nouă imobile de locuit, o școală și obiective de infrastructură civilă.

Potrivit lui Kirilenko, au fost bombardate localitățile Ciasov Iar, Mariinka și Avdeevka. Cel puțin o persoană a fost ucisă la Ciasov Iar, în regiunea Donețk.

Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii vecine Lugansk, unde de asemenea se duc lupte înverșunate, a declarat că cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în urma bombardamentelor împotriva Severodonețk, Lisiciansk, Gorskoe și Popasna.

Armata rusă a utilizat în total 2.014 rachete împotriva diferitelor ținte în războiul său împotriva Ucrainei, a afirmat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs video difuzat joi seara, potrivit DPA.

În total, 2.682 de lovituri aeriene rusești au fost efectuate împotriva diverselor obiective din Ucraina de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.

"Fiecare dintre aceste operațiuni a însemnat moartea oamenilor noștri, distrugerea infrastructurii noastre", a afirmat Zelenski, subliniind că au fost grav afectate în urma bombardamentelor rusești îndeosebi unitățile medicale din țară. "Până în prezent, trupele ruse au distrus sau avariat aproape 400 de facilități medicale", a indicat președintele ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău