Ucraina sărbătorește Crăciunul la 25 decembrie, pentru prima oară în ultimul secol

  • 24 Decembrie 2023 16:15
Ucraina sărbătorește Crăciunul la 25 decembrie, pentru prima oară în ultimul secol

Ucrainenii urmează să sărbătorească Crăciunul luni, la 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie, după ritul vechi, odată cu Rusia, o decizie simbolică prin care Volodimir Zelenski s-a distanțat într-o țară aflată în război cu Moscova.

În vară, când toate privirile erau ațintite asupra contraofensivei, președintele Volodimir Zelnski a obținut adoptarea adoptarea unei legi prin care Crăciunul se sărbătorește la 25 decembrie și nu la 7 ianuarie, una dintre dintr-o srie de măsuri prin care Kievul s-a distanțat de Moscova, scrie news.ro.

”Poporul ucrainean a fost supus mult timp ideologiei ruse în aproape toate domeniile vieții, inclusiv calendarul iulian și sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”, se arăta în preambulul legii adoptate de deputați.

Însă ”lupta (...) rodnică pentru propria identitatea contribuie la conștientizarea și dorința fiecărui ucrainean de a-și trăi propria viață, cu propriile tradiții, propriile sărbători”, potrivit acestiui text.

Această lege ilustrează totodată prăpastia dintre bisericile de la Kiev și Moscova, de mai mulți ani, adâncită de invazia rusă, lansată la 22 februarie 2022.

Biserica Ortodoxă ucraineană, aflată timp de secole sub titela religioasă a Rusiei, s-a declarat autocefală și independentă față de Patriarhia de la Moscova în 2019.

În mai 2022, Biserica ucraineană rămasă cedincioasă Moscovei și-a anunțat, la rândul său, independența, după ce patriarhul rus Chiril și-a exprimat susținerea față de război.

O mână de biserici ortodoxe din lume - inclusiv cele din Rusia și Serbia - folosesc în continuare calendarul iulian în sărbătorile lor religioase și nu calendarul gregorian, din secolul al XVI-lea.

În timpul Uniunii Sovietice, autoritățile promovau ateismul, iar tradiții de Crăciun - brazi împodobiți și cadouri - au fost mutate către Revelion și Anul Nou, care a devenit principala sărbătoare și este în continuare pentru numeroase familii ucrainene.

În Ajunul Crăciunului, ucrainenii au tradiția de a mânca 12 feluri de mâncare fără carne, inclusiv ”kutia”, un desert de boabe de grâu fierte, miere, stafide, nuci și mac.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău