Ucraina sărbătorește 33 de ani de independență

  • 24 August 09:25
Ucraina sărbătorește 33 de ani de independență

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței pe 24 august, marcând astăzi 33 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, în 1991, un document politic și juridic care a confirmat noul statut al țării.

Istoria Zilei Independenței Ucrainei

Ucraina luptă pentru independență de mulți ani. În 1918, ucrainenii au proclamat crearea propriului stat prin cel de-al patrulea Universal al Radei Centrale a Republicii Populare Ucrainene.

La 16 august 1990, Rada Supremă a RSS Ucrainene a adoptat o declarație de suveranitate statală. Cu toate acestea, țara nu devenise încă independentă. Doar un an mai târziu, la 24 august 1991, Rada Supremă a RSS Ucrainene a convocat o reuniune extraordinară și a adoptat o rezoluție privind independența. În același an, la 1 decembrie, majoritatea cetățenilor și-au confirmat dorința de independență în cadrul unui referendum ucrainean.

Ziua Independenței Ucrainei în 2024

De obicei, această zi este sărbătorită la scară mare, cu concerte, târguri și festivități, notează Unian. Cu toate acestea, Ziua Independenței Ucrainei în 2024 va fi marcată într-un război la scară largă. În acest an nu vor exista evenimente de masă pentru a evita punerea oamenilor în pericol.

Au trecut doi ani și jumătate de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei de către forțele rusești, un conflict care a schimbat dramatic soarta cetățenilor ucraineni. De la declanșarea ostilităților în februarie 2022, Ucraina a trecut prin momente de suferință, dar a dat dovadă de curaj și reziliență.

Războiul a dus la pierderi semnificative de vieți omenești și a provocat pagube materiale uriașe. Milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, devenind refugiați atât în interiorul țării, cât și în străinătate. În orașele devastate de bombardamente, infrastructura a fost distrusă, iar reconstrucția rămâne o provocare.

La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina în urma unui conflict care începuse în 2014. Atunci, Rusia a invadat și anexat Crimeea, iar separatiștii au ocupat o parte din regiunea Donbas din sud-estul Ucrainei, declanșând un război regional. Marea invazie a început în dimineața zilei de 24 februarie, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizare și denazificare” a țării. Atacul a fost condamnat pe scară largă la nivel internațional.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău