Ucraina sărbătorește 30 de ani de independență

  • 24 August 2021 09:53
Ucraina sărbătorește 30 de ani de independență

Ucraina marchează, marți, Ziua Independenței, autoritățile organizând peste 150 de evenimente, cu participanți din zeci de țări. Cele mai multe acțiuni publice dedicate acestei zile vor avea loc la Kiev, unde autoritățile capitalei ucrainene au pregătit o paradă militară, la care vor participa peste 5.000 de soldați ucraineni și 100 de aeronave și elicoptere, scrie Rador.

De asemenea, la paradă vor defila și militari din alte țări. Marți seară, tenorul italian Andrea Bocelli va susține un concert în Piața Constituției din apropierea clădirii Parlamentul de la Kiev.

Cu toate acestea, potrivit presei de la Kiev, cel mai important eveniment dedicat împlinirii a 30 de ani de indepenență a Ucrainei a avut loc luni, în capitala țării: summitul inaugural al Platformei Crimeea, un mecanism internațional de consultare și comunicare inițiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obținerea eliberării peninsulei de sub ocupația Rusiei și revenirea sa la Ucraina.

La eveniment au participat lideri politici și reprezentanți de organizații din peste 40 de state.

Ucraina și-a proclamat independența pe 24 august 1991, iar pe 1 decembrie 1991 a organizat primele alegeri libere și un referendum național, în cadrul căruia 90,32% dintre ucraineni s-au pronunțat în favoarea independenței țării. În urma alegerilor din 1 decembrie 1991, Leonid Kravciuk a devenit președinte al Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău