Ucraina: Rusia atacă din nou cu drone infrastructuri pentru cereale în Odesa și la gurile Dunării

  • 23 August 2023 10:34
Ucraina: Rusia atacă din nou cu drone infrastructuri pentru cereale în Odesa și la gurile Dunării

În noaptea de marți spre miercuri, Rusia a atacat din nou cu drone regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, unde aparate kamikaze fără pilot Shahed, de fabricație iraniană, au lovit infrastructura dedicată producției și transferului de produse destinate exportului și au avariat silozuri de grâne, transmit agențiile internaționale de presă. Totodată, dronele ruse au vizat și regiunile Dunării, unde s-a produs un incendiu la o instalație de stocare a grânelor, scrie Agerpres.

Atacurile din cursul nopții au fost cele mai recente din seria din ultimele săptămâni prin care Rusia vizează infrastructura portuară de pe Dunăre, după ce Moscova a blocat acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, notează Reuters.

Rusia „a atacat sudul regiunii Odesa cu drone timp de trei ore”, a scris șeful Administrației Militare a regiunii Odesa, Oleg Kiper, pe contul său de Telegram. "Din păcate, a existat impact asupra infrastructurilor de producție și transbordare, unde a izbucnit un incendiu pe o suprafață de 700 de metri pătrați", a adăugat el.

Incendiul a fost stins, a explicat Kiper, care a vorbit despre "daunele aduse silozurilor" aflate la locul atacului, pe care oficialul ucrainean nu l-a specificat. Potrivit șefului Administrației Militare a regiunii Odesa, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât nouă drone lansate de Rusia în timpul atacului.

Agenția de știri ucraineană Ukrinform a publicat imagini cu un hambar distrus.

Armata ucraineană a publicat fotografii care arată mormane de cereale arse în depozit.

Totodată, forțele aeriene ucrainene au anunțat miercuri că au doborât 11 din cele 20 de drone lansate de Rusia în cursul nopții.

Potrivit mai multor canale Telegram ucrainene, atacul s-a produs la portul dunărean Izmail, în extremul sud-vest al Ucrainei și foarte aproape de granița cu România, țară membră NATO.

Informația este confirmată pentru Reuters de o sursă din industrie care a declarat că porturile ucrainene de la Dunăre - Izmail și Reni - au fost principalele ținte ale atacului cu drone de noaptea trecută.

De când Moscova s-a retras în iulie dintr-un acord de cereale care a permis Ucrainei să-și exporte grânele în pofida războiului, Rusia a intensificat bombardarea infrastructurii portuare ucrainene. La rândul său, Kievul a vizat - cu ajutorul dronelor sale - flota rusă, un petrolier și chiar podurile care duc spre Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

Ucraina a organizat, de asemenea, un coridor maritim pentru "Joseph Schulte", o navă cargo care a ajuns săptămâna trecută în Turcia fără a fi atacată de Rusia.

Prin porturile ucrainene de pe Dunăre treceau circa un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul privind cerealele susținut de ONU. De atunci, aceste porturi au devenit principala rută de ieșire, cerealele fiind transportate cu barje către portul Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe, amintește Reuters.

Totodată, Reuters notează că prețurile cerealelor la nivel global au crescut la începutul acestei luni, când Rusia a atacat porturile ucrainene Izmail și Reni.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău