Ucraina renunță la cotele la export pentru anumite produse agricole

  • 16 Mai 2023 16:16
Ucraina renunță la cotele la export pentru anumite produse agricole

Guvernul ucrainean a anunțat marți că a eliminat barierele ce vizează exportul anumitor materii prime agricole, impuse în 2022, în contextul invaziei rusești, transmite Agerpres.

Ridicarea restricțiilor reprezintă o încercare de a majora veniturile în valută, au informat autoritățile de la Kiev, vine ca urmare a numeroaselor solicitări ale asociațiilor și va "ajuta la optimizarea exporturilor agricole și creșterea câștigurilor în valută pentru Ucraina".

Nu va mai fi nevoie de o licență specială pentru a putea exporta bovine vii, carne congelată de bovine, carne de pui, ouă, secară, ovăz și mei și alte produse.

Decizia nu va afecta aprovizionarea pieței interne, a dat asigurări Guvernul.

Ucraina este un producător major de carne de pasăre și exportator important de cereale și uleiuri vegetale.

Comisia Europeană a adoptat în 2 mai măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanția excepțională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanțele excepționale ale blocajelor logistice grave cu care se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene. Măsurile vizează doar patru produse agricole - grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui - originare din Ucraina, urmăresc atenuarea blocajelor logistice care implică aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia și se vor aplica până la 5 iunie 2023.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea soarelui originare din Ucraina pot continua să circule liber în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o țară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să-și ridice măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui și orice alte produse care provin din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău