Ucraina: Regiunea Herson promite că va organiza un referendum indiferent de 'intimidările' Kievului

  • 26 Iulie 2022 14:26
Ucraina: Regiunea Herson promite că va organiza un referendum indiferent de 'intimidările' Kievului

Un referendum privind aderarea regiunii Herson la Federația Rusă va avea loc în ciuda tuturor încercărilor Kievului de "a intimida" locuitorii regiunii sau de "a organiza teroare informațională", a declarat marți adjunctul șefului administrației militaro-civile pro-ruse a regiunii, Kiril Stremusov, citat de agenția de presă oficială rusă TASS.

"Aș dori să comentez situația din jurul 'contraatacului' (...) anunțat în mod constant de autoritățile ucrainene (...). Prin trimiterea de luptători, de ucraineni la moarte sigură, acești oameni (autoritățile de la Kiev) nu înțeleg că ofensivele fără rost iau zeci sau chiar sute de vieți ale reprezentanților poporului ucrainean - frații noștri. Așa că, vrem să spunem că indiferent ce faceți: răspundere penală, intimidare, teroare informațională, un referendum tot va avea loc în regiunea Herson ce va defini clar regiunea ca parte a Federației Ruse", a spus Stremousov într-un mesaj video postat pe contul său Telegram.

El a adăugat că referendumul urmează să aibă loc în curând. "După ce va avea loc referendumul, vom deveni (parte a) Federației Ruse, va fi o altă istorie, o altă țară", a mai spus adjunctul șefului administrației militaro-civile pro-ruse.

Anterior, Stremusov a declarat pentru TASS că autoritățile (pro-ruse) din regiunea Herson sprijină ideea autorităților (pro-ruse) din regiunea Zaporojie de a organiza un referendum în aceeași zi. Potrivit acestuia, pregătirile sunt deja în curs, în special comisiile electorale sunt pregătite.

Pe de altă parte, agenția France Presse amintește că Statele Unite au acuzat Rusia săptămâna trecută că "lucrează la anexarea teritoriilor ucrainene" intrate sub controlul său în ultimele luni, folosind același "mod de operare" ca și pentru Crimeea în 2014.

"Guvernul rus dispune de planuri detaliate pentru a anexa o serie de regiuni din Ucraina, printre care Herson, Zaporojie, precum și regiunile întregi Donețk și Lugansk", a declarat marțea trecută Casa Albă.

Reprezentanții "ilegitimi" pe care Moscova i-a impus în aceste zone "vor organiza referendumuri simulacru pentru reunificarea cu Rusia", "poate în septembrie în cursul alegerilor regionale din Rusia", a mai spus John Kirby, care coordonează comunicarea președintelui american Joe Biden pe probleme strategice, citat de AFP.

În același timp, Rusia încearcă să înființeze bănci rusești acolo pentru a generaliza utilizarea rublei, "forțează rezidenții să solicite cetățenia rusă", "impune pe cei fideli în serviciile de securitate", în timp ce "sabotează internetul civil", potrivit lui Kirby.

A anexa teritorii "cu forța este o încălcare a Cartei ONU", a denunțat el, promițând "noi sancțiuni împotriva Rusiei" dacă aceasta își va continua pregătirile. "Moscova ar deveni și mai mult un paria decât astăzi", a amenințat el.

De la începutul ofensivei din 24 februarie împotriva Ucrainei, armata rusă a cucerit o mare parte a două regiuni sudice, Herson și Zaporojie. Ulterior, autoritățile acestor zone, aflate sub controlul Moscovei, au declarat că vor să organizeze alipirea lor la Rusia, chiar dacă oficial Kremlinul nu a afișat public acest obiectiv, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău