Ucraina promite noi atacuri în interiorul Rusiei. Oleksii Danilov: „Vom lovi acolo unde este necesar”

  • 13 Decembrie 2022 08:58
Ucraina promite noi atacuri în interiorul Rusiei. Oleksii Danilov: „Vom lovi acolo unde este necesar”

Ucraina promite că vor urma și alte atacuri asupra unor ținte pe teritoriul rus, după cel efectuat săptămâna trecută cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei, în timp ce experți militari ruși admit că Ucraina dispune de capacități pentru astfel de acțiuni și cer consolidarea antiaerienei ruse în profunzimea teritoriului, scrie Agerpres.

„Vom lovi acolo unde este necesar, unde trebuie să lovim inamicul, pentru că inamicul este aici, de la frontieră până la Vladivostok”, iar pentru aceasta „nu vom cere permisiunea nimănui”, a declarat la televiziunea ucraineană secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov.

Potrivit presei americane, Washingtonul va lăsa Kievul să aleagă cum să-și folosească armele contra Rusiei, cerându-i doar să respecte „legile războiului și convențiile de la Geneva”, după atacurile de săptămâna trecută cu drone asupra a două baze aeriene rusești, situate la sute de kilometri de frontiera ucraineană.

Ucraina pare să fi folosit în acest atac vechi drone rusești Tupolev Tu-143, iar cel puțin un bombardier rusesc a fost avariat deși dronele au fost doborâte de antiaeriana rusească.

Această amenințare din partea Ucrainei este reală, potrivit analistului militar rus Mihail Hodarionok, care a analizat posibilitățile armatei ucrainene și capacitatea sa de a lovi ținte în interiorul teritoriului rus.

„Ucraina dispune de toate posibilitățile și dotarea necesară pentru a dezvolta drone și rachete cu rază lungă de acțiune”

„Complexul militar industrial al Ucrainei dispune de toate posibilitățile și dotarea necesară pentru a dezvolta drone și rachete cu rază lungă de acțiune”, semnalează expertul rus, amintind că Ucraina are la Pavlodar și Harkov unități capabile să producă rachete Grom, cu rază de acțiune de 500 de kilometri.

Încă și mai rău pentru Rusia, explică Mihail Hodarionok, „nu există dificultăți insurmontabile care să împiedice reconversia rachetelor Grom în rachete cu rază medie de acțiune capabile să lovească obiective la 1.000-5.500 de kilometri”. Armata ucraineană ar putea în plus să folosească și rachete cu lansare aeriană de producție sovietică X-55 și X-55SM.

De asemenea, continuă același analist militar, Ucraina își intensifică propria producție de drone. Un exemplu este drona multifuncțională de asalt ACEO ONE, care are o rază de acțiune de 1.500 de kilometri.

Prin urmare, el consideră necesară consolidarea apărării antiaeriene a principalelor aerodromuri ale aviației strategice situate în partea europeană a Rusiei, prin amplasarea acolo a unor rachete S-400, sisteme Panțîr-S sau Tor-M2 și artilerie antiaeriană.

„Cel mai important, sistemele de radare în zonele de acces către obiective trebuie să acopere toate înălțimile, în special cele joase și extrem de joase, pentru a garanta activarea oportună a sistemelor antiaeriene”, a subliniat Hodarionok.

Cu toate acestea, el consideră puțin probabil ca atacurile în profunzime cu care amenință Kievul să poată fi masive, în lipsa unui ajutor militar occidental care să ofere Kievului un acces la alte arme cu rază medie și lungă de acțiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău