Ucraina: Primarul ales al orașului Herson a fost arestat de forțele de ocupație ruse

  • 29 Iunie 2022 08:20
Ucraina: Primarul ales al orașului Herson a fost arestat de forțele de ocupație ruse

Primarul ales al orașului Herson, oraș din sudul Ucrainei ocupat de forțele ruse și de aliații lor separatiști, a fost arestat, a anunțat marți așa-zisul șef-adjunct al administrației de ocupație, Kirill Stremousov, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Fostul primar (Igor) Kolîhaev a fost arestat", a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti acest responsabil al administrației militare și civile a regiunii Herson.

Kolîhaev a fost înlăturat de la puterea locală de forțele ruse în aprilie, la câteva săptămâni după cucerirea de către Moscova a acestui oraș și a regiunii sale cu același nume.

"El este considerat un mare erou în mediul nazist (...). Această persoană care făcea mult rău procesului de denazificare a fost în sfârșit neutralizată", a adăugat Stremousov.

Rusia și aliații săi separatiști consideră că autoritățile ucrainene sunt conduse de lideri "naziști". Kremlinul își justifică ofensiva împotriva Ucrainei prin necesitatea de a "denazifica" această țară.

Mai devreme în timpul zilei de marți, o consilieră a lui Kolîhaev a denunțat pe Facebook "răpirea" primarului ales al orașului.

După ce a fost îndepărtat de la putere, edilul a anunțat că va rămâne în orașul său și își va continua acțiunile pentru locuitorii orașului.

De mai multe zile, autoritățile de ocupație îl criticau cu virulență.

În paralel, atentate ce au vizat reprezentanți ai autorităților proruse s-au înmulțit în ultimele săptămâni. Pe 24 iunie, un responsabil prorus a fost ucis la Herson în explozia autoturismului său, un act calificat drept "terorist" de Kremlin.

Chiar în primele zile ale ofensivei sale împotriva Ucrainei, Rusia a ocupat o parte din sudul ucrainean, inclusiv regiunea Herson, înainte ca avansarea sa în regiune să fie oprită.

În ultimele săptămâni, forțele ucrainene au trecut din nou la ofensivă în această zonă, pentru a-și recuceri teritoriile pierdute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău