Ucraina | Președintele Zelenski se așteaptă la un summit în formatul Normandia în viitorul apropiat

  • 08 Februarie 2022 18:14
Ucraina | Președintele Zelenski se așteaptă la un summit în formatul Normandia în viitorul apropiat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți că se așteaptă în viitorul apropiat la un summit cu liderii rus, francez și german cu privire la criza ucraineană, pe fondul sporirii tensiunilor între Occident și Moscova, informează AFP, potrivit Agerpres.

''Ne așteptăm să putem avea foarte curând negocieri între liderii țărilor din formatul Normandia'', reunind Ucraina, Rusia, Franța și Germania pentru procesul de pace din estul Ucrainei, a declarat Zelenski după o întrevedere de trei ore, la Kiev, cu omologul său francez Emmanuel Macron.

Acesta din urmă a precizat că joi ar urma să se reunească la Berlin consilieri ai președinților rus, ucrainean și francez și cancelarului german, după o primă întâlnire desfășurată la Paris la finalul lui ianuarie.

''Mulțumim că ați venit să ne susțineți, să susțineți Ucraina'', a spus președintele Zelenski adresându-se lui Macron, care a sosit la Kiev după o vizită la Moscova în încercarea de a dezamorsa criza ucraineană.

Emmanuel Macron, a cărui țară asigură în acest semestru președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, este co-mediator în procesul de pace între autoritățile ucrainene și separatiștii proruși. El a discutat la Moscova timp de peste cinci ore cu omologul său rus Vladimir Putin.

Occidentul se teme de o invazie în Ucraina, zeci de mii de soldați ruși fiind desfășurați la frontiera acesteia. Rusia respinge acuzația că ar pregăti un atac asupra Ucrainei și în schimb cere ''garanții'' pentru securitatea sa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău