Ucraina: Președintele Zelenski anunță că se așteaptă la un nou schimb de prizonieri cu separatiștii pro-ruși duminică

  • 28 Decembrie 2019 17:25
Ucraina: Președintele Zelenski anunță că se așteaptă la un nou schimb de prizonieri cu separatiștii pro-ruși duminică

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că se așteaptă pentru duminică la un schimb de prizonieri între Kiev și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, o nouă etapă, dacă se va confirma, în dezescaladarea acestui conflict armat, transmite AFP, preluat de Agerpres.

'Schimbul (de prizonieri) trebuie să aibă loc mâine (duminică, n.red.). Deocamdată, identificarea tuturor persoanelor nu a fost încheiată', a declarat Zelenski, potrivit unui comunicat al președinției ucrainene.

Anterior în cursul zilei, Daria Morozova, mediatoarea guvernului autoproclamatei republici Donețk, a anunțat că a intervenit un acord între Kiev și separatiști în privința unui schimb de prizonieri duminică.

Potrivit ei, republicile separatiste Donețk și Lugansk vor preda 55 de persoane, iar Kievul 87. Mediatoarea nu a dat nicio informație despre identitatea prizonierilor.

Presa din Rusia afirmă că operațiunea va avea loc la un post de frontieră de pe linia frontului.

Conform unor informații din presa ucraineană, separatiștii ar putea elibera în principal prizonieri de război ucraineni, dar și activiști sau jurnaliști pro-Kiev încarcerați.

De partea ucraineană, un tribunal din Harkov a eliberat sâmbătă trei bărbați condamnați la închisoare pe viață pentru pregătirea unui atentat în februarie 2015. Procurorul ucrainean Vladimir Lymar, citat de Interfax, a declarat că suspecții au fost eliberați pentru că trebuie să facă parte din schimbul de prizonieri.

Principiul acestui schimb înainte de sfârșitul anului a fost cerut de Zelenski la 9 decembrie, la Paris, la primul summit de pace privind Ucraina ținut din 2016.

La această primă întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și cel ucrainean, Volodimir Zelenski, sub mediere franco-germană, au fost anunțate o serie de măsuri: consolidarea încetării focului, schimb masiv de prizonieri până la sfârșitul lui decembrie, noi retrageri de combatanți din trei zone până la finele lui martie 2020.

Războiul purtat din 2014 între armata ucraineană și separatiștii pro-ruși, susținuți - potrivit Kievului și occidentalilor - de Moscova, s-a soldat cu peste 13.000 de morți și cu aproape 1,5 milioane de persoane care și-au părăsit locuințele.

Acordurile de pace semnate la Minsk în 2015 au permis o diminuare importantă a violențelor, dar reglementarea politică a conflictului a rămas până acum literă moartă.

Moscova și Kievul au procedat deja în septembrie la un important schimb de prizonieri, printre care cineastul ucrainean Oleg Sențov, primul semnal de destindere în această criză.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău