Ucraina: Președintele Zelenski acuză la Rusia de reprimarea musulmanilor din Peninsula Crimeea

  • 08 Aprilie 2023 16:00
Ucraina: Președintele Zelenski acuză la Rusia de reprimarea musulmanilor din Peninsula Crimeea

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că reprimă comunitatea tătarilor din Crimeea, angajându-se să reia controlul asupra peninsulei anexate cu ocazia cinei de iftar din perioada Ramadanului, informează Agerpres.

„Încercarea Rusiei de a subjuga Ucraina... a început odată cu ocuparea Crimeei, cu reprimarea libertății Crimeei, a ucrainenilor și a tătarilor din Crimeea", a declarat el în fața liderilor musulmani ucraineni și a ambasadorilor țărilor musulmane.

Comunitatea tătară, care reprezintă între 12% și 15% din cele două milioane de locuitori ai Peninsulei Crimeea, a boicotat pe larg referendumul organizat de Moscova în 2014 pentru anexarea acestuia. În anii care au urmat, autoritățile ruse au interzis și au clasificat drept "extremist" Mejlis-ul, adunarea tradițională a minorității musulmane din Crimeeam și au întemnițat membri ai comunității tătare.

"Nu există altă soluție pentru Ucraina sau pentru lume decât dezocuparea Crimeei. Ne vom întoarce în Crimeea", a insistat președintele Zelenski înainte de a prezenta decorații mai multor soldați ucraineni de credință musulmană.

Vorbind la o moschee de lângă Kiev, Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina începe o nouă tradiție prin găzduirea unui iftar oficial, cina care întrerupe postul zilnic în timpul lunii Ramadan.

"Ucraina este recunoscătoare musulmanilor din țara noastră și tuturor membrilor comunității musulmane din întreaga lume care, la fel ca noi, tânjesc după pace și protecție împotriva răului", a adăugat el.

Mai multe țări cu populație majoritar musulmană, inclusiv Turcia și Arabia Saudită, s-au poziționat ca mediatori în conflictul ucrainean, negociind acordul dintre Kiev și Moscova privind exporturile de cereale sau schimburile de prizonieri.

Rusia are o minoritate musulmană importantă în regiuni precum Cecenia și Daghestan, cu contingente care luptă pentru armata rusă în Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău