Ucraina: Președintele Curții Constituționale suspectat de influențarea unui martor

  • 29 Decembrie 2020 09:26
Ucraina: Președintele Curții Constituționale suspectat de influențarea unui martor

Președintele Curții Constituționale a Ucrainei, Oleksandr Tupitski, este suspectat de influențarea unui martor, a anunțat luni Procuratura Generală, o afacere care scoate la lumină amploarea crizei pe care o traversează Ucraina în prezent, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Oleksandr Tupitski este suspectat că, în folosul personal, a influențat un martor, pentru ca acesta să renunțe la depunerea mărturiei sau să depună o mărturie mincinoasă" într-un dosar penal, a făcut cunoscut pentru AFP serviciul de presă al Procuraturii Generale, fără alte precizări.

Procuratura i-a trimis președintelui țării, Volodimir Zelenski, "o cerere" în vederea suspendării magistratului. Președinția de la Kiev nu a comentat această solicitare.

Oleksandr Tupitski, care a fost convocat la procuratură pentru a fi interogat în cursul dimineții și nu s-a prezentat, "a depus de trei ori în anii 2018 și 2019 mărturii mincinoase" la Procuratura Generală în cadrul unui dosar penal legat de o uzină din estul țării, a adăugat serviciul de presă.

La rândul său, Curtea Constituțională a declarat deja, într-un comunicat, că eventuala lui suspendare va fi "contrară" Constituției.

Legea fundamentală nu prevede suspendarea unui judecător de la Curtea Constituțională, dar autorizează destituirea acestuia cu o decizie votată de majoritatea membrilor Curții. "Niciun alt organ sau responsabil nu poate lua o asemenea decizie", a subliniat comunicatul.

Această afacere scoate la lumină criza profundă a sistemului judiciar din Ucraina, cangrenat de corupție și subminat de mai multe încercări nereușite de reformă.

La sfârșitul lui octombrie, Oleksandr Tupitski a anulat o parte din legile anticorupție în vigoare de mai mulți ani, considerându-le prea severe. Foarte controversată și apreciată ca o "amenințare pentru securitatea națională" de către șeful statului, decizia a avut un puternic răsunet în Ucraina și în rândul partenerilor săi occidentali.

De asemenea, decizia a afectat un nou acord de împrumut de 5 miliarde de dolari cu FMI, acord aflat deja în impas din cauza îngrijorărilor legate de ritmul reformelor în Ucraina și de independența Băncii centrale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău