Ucraina, Polonia și Lituania vor avea un summit pe teme de securitate, în contextul tensiunilor cu Rusia

  • 14 Decembrie 2021 17:26
Ucraina, Polonia și Lituania vor avea un summit pe teme de securitate, în contextul tensiunilor cu Rusia

Președinții Ucrainei, Volodimir Zelenski, Poloniei, Andrej Duda, și Lituaniei, Gitanas Nauseda, se vor întâlni luni la un summit la Kiev pentru a aborda chestiuni de securitate și cooperare regională în contextul tensiunilor generate de concentrarea de trupe ruse în apropierea frontierelor ucrainene, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Într-o postare pe Twitter, Zelenski a subliniat că acesta va fi primul summit cu prezență în formatul Triunghiului de la Lublin, fondat de cele trei țări în 2020 pentru a susține aspirația Ucrainei de integrare în UE și restabilirea integrității sale teritoriale.

''Apreciez această dovadă de solidaritate și sprijin! Vom aprofunda împreună asociația strategică Ucraina-Lituania-Polonia'', a adăugat președintele ucrainean.

La rândul său, șeful biroului de politică internațională al președinției poloneze, Jakub Kumoch, a scris pe aceeași rețea de socializare că ''vizita președinților Poloniei și Lituaniei este de asemenea o dovadă de sprijin pentru Ucraina în fața presiunii și provocărilor din partea Rusiei''.

''Ambele țări sprijină integrarea euroatlantică a Ucrainei'', a adăugat oficialul polonez, care a mai menționat că la summitul de luni cei trei șefi de stat ''vor aborda situația privind securitatea regională''.

Comasarea unor importante forțe militare ruse în apropierea graniței cu Ucraina provoacă temeri privind o posibilă pregătire a unei ofensive militare. Rusia neagă astfel de intenții, dar a cerut NATO să revoce angajamentul formulat în anul 2008 către Ucraina și Georgia, conform căruia, într-o zi, aceste două țări vor deveni membre ale Alianței, și, de asemenea, să promită Rusiei că nu va desfășura în țările din apropierea sa arme care pot amenința securitatea acesteia.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut marți negocieri "imediate" cu NATO și SUA privind garanțiile pe care trebuie să le primească Rusia pentru securitatea sa, pe fondul tensiunilor cu Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,7
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:6,17 m/s
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău