Ucraina | Pierderile economice legate de război sunt estimate la peste 500 de miliarde de euro (ministru)

  • 28 Martie 2022 19:21
Ucraina | Pierderile economice legate de război sunt estimate la peste 500 de miliarde de euro (ministru)

Guvernul ucrainean a estimat luni la peste 500 de miliarde de euro pierderile provocate de războiul cu Rusia, a anunțat luni pe Facebook ministrul economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ministrul a evaluat la 564,9 miliarde de dolari (515,8 de miliarde de euro la cursul actual - n.r.) "impactul direct al distrugerilor" de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, la care se adaugă "efectele indirecte ale luptelor" asupra economiei, legate în special de explozia șomajului, puternica diminuare a consumului gospodăriilor sau de scăderea încasărilor statului.

Însă la nivelul infrastructurilor pierderile sunt cele mai importante, cu "aproape 8.000 de kilometri de drumuri avariate sau distruse", precum și "zeci de gări, de aeroporturi", în valoare de 108,5 miliarde de euro, a spus Iulia Sviridenko.

Zece milioane de metri pătrați locuibili și 200.000 de mașini au fost distruse în mai mult de o lună, a adăugat ea.

Iulia Sviridenko, care deține și funcția de vicepremier, a estimat de altfel la 102 miliarde de euro scăderea PIB-ului în 2022, respectiv o contracție estimată de peste 55% a economiei în comparație cu 2021.

Bugetul statului ucrainean riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, potrivit ministrului economiei, respectiv o scădere de aproape 90% față de bugetul anual prevăzut.

"În fiecare zi cifrele se schimbă și, din nefericire, cresc", a postat Iulia Sviridenko pe pagina ei de Facebook.

"Astfel, Ucraina (...) va cere de la agresor o compensație financiară", a adăugat ea, "fie prin decizii ale justiției, fie transferând direct statului bunurile rusești înghețate în Ucraina".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău