Ucraina permite marinarilor să părăsească țara pentru a impulsiona exporturile de cereale

  • 27 August 2022 17:17
Ucraina permite marinarilor să părăsească țara pentru a impulsiona exporturile de cereale

Marinarii de pe vasele comerciale vor putea să iasă din Ucraina dacă vor primi aprobare din partea centrelor militare la care sunt arondați, a anunțat sâmbătă premierul ucrainean, Denis Șmîgal, relatează Reuters.

Această decizie, aprobată sâmbătă de guvernul ucrainean, îi vizează pe membrii de sex masculin ai echipajelor vaselor comerciale, care navighează pe mare și fluvii, precum și pe studenții din marină care fac practică la bordul navelor, a indicat Șmîgal.

Decizia respectivă ar urma să atenueze penuria de marinari capabili și pregătiți să completeze echipajele navelor care vin și ies din Ucraina pentru a exporta cereale printr-un coridor maritim, ce a constituit obiectul unei medieri internaționale.

Bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li s-a interzis în mare parte să părăsească Ucraina în condițiile legii marțiale instituite în timp ce țara luptă împotriva invaziei ruse.

În schimb, femeile de toate vârstele au fost libere să plece pe tot parcursul războiului, declanșat de Rusia la 24 februarie.

Ucraina a exportat circa un milion de tone de cereale pe cale maritimă după acordul încheiat sub egida Turciei și a Națiunilor Unite pentru a pune capăt blocadei rusești, a declarat vineri seara Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

De când acordul a fost semnat la Istanbul în 22 iulie, 44 de nave au plecat din portul Odesa, de la Marea Neagră, pentru a-și livra încărcăturile în 15 țări, a indicat președintele ucrainean.

Ucraina a primit cereri de încărcare pentru alte 70 de nave, a adăugat el, reiterându-și obiectivul de trei milioane de tone de cereale exportate pe lună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău