Ucraina: Patronul Wagner acuză trupele armatei regulate ruse că „fug” de lângă Bahmut

  • 12 Mai 2023 19:00
Ucraina: Patronul Wagner acuză trupele armatei regulate ruse că „fug” de lângă Bahmut

Patronul grupului paramilitar rus Wagner a acuzat vineri trupele armatei regulate ruse că „fug" de pe pozițiile lor de lângă Bahmut, în Ucraina, unde Kievul a revendicat o străpungere a frontului, estimând că liniile de apărare "se prăbușesc", relatează Agerpres.

„Este pur și simplu o fugă a unităților Ministerului Apărării pe flancuri" la Bahmut, unde unități regulate ale armatei ruse se poziționaseră de puțin, a afirmat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video difuzată de serviciul său de presă pe Telegram.

Potrivit lui, forțele ucrainene au reluat controlul asupra unui rezervor la nord de acest oraș, aflat în epicentrul luptelor în estul Ucrainei și au ocupat poziții pe înălțimi tactice care îl domină.

El a afirmat de asemenea că soldații Kievului recuperaseră drumul ce duce spre Ceasiv Iar, mai la vest, care era blocat de militarii ruși de mai multe săptămâni.

Declarațiile lui Prigojin nu pot fi verificate din surse independente, notează AFP.

Ucraina a afirmat vineri că a recucerit până la doi kilometri de teren de la ruși în jurul Bahmut.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că ar fi respins 26 de atacuri ucrainene pe un front lung de 95 km în sectorul Soledar, la nord de Bahmut. "Nicio străpungere a forțelor ruse nu a fost permisă", a asigurat ministerul.

Ministerul rus a admis totuși vineri că o redesfășurare a unităților sale la nord de Bahmut, în zona "lacului de acumulare de la Berhovske" pentru a "întări rezistența apărării", o declarație interpretată de observatori ca recunoașterea unei retrageri.

"Tentativele Ministerului Apărării în câmpul informațional de a îndulci situația duc și vor duce la o tragedie globală pentru Rusia", a afirmat Prigojin vineri. "Trebuie imediat să renunțe să mai mintă", a subliniat el.

Potrivit lui Prigojin, alte progrese ale armatei ucrainene în această direcție îi vor permite acesteia să încercuiască combatanții Wagner în Bahmut, controlat în prezent în proporție de 90% de forțele ruse.

"Luarea Bahmutului nu va aduce nimic Rusiei, căci flancurile sunt pe cale să se destrame, iar frontul să se prăbușească", susține Prigojin.

Patronul Wagner, aflat în conflict deschis cu ierarhia militară rusă, a asigurat încă o dată că nu primește suficiente muniții pentru oamenii săi, în timp ce - potrivit lui - nu ar mai fi sub control ucrainean decât vreo 20 de clădiri înalte în interiorul orașului Bahmut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău