Ucraina pare tot mai îngrijorată de prezența militară rusă pe teritoriul R.Moldova

  • 12 Iunie 20:26
Ucraina pare tot mai îngrijorată de prezența militară rusă pe teritoriul R.Moldova

Ucraina pare tot mai îngrijorată de prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova, în zona controlată de separatiștii transnistreni. Ministrul ucrainean al Apărăii, Stepan Poltorak satenționează că trupele ruse reprezintă o amenințare și pentru Republica Moldova și pentru Ucraina. Subiectul a fost discutat săptămâna trecută și în cadrul unei conferințe internaționale la Chișinău, iar experții consideră că Republica Moldova nu depune toate eforturile necesare pentru retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul său. 

Trupele ruseşti dislocate în stânga Nistrului sunt o ameninţare atât pentru Ucraina, cât şi pentru R. Moldova, a declarat ministrul Apărării de la Kiev, Stepan Poltorak, la întrevederea de ieri, de la Odessa, cu omologul său moldovean, Eugen Sturza. Totodată, el a vorbit despre un curs militar-politic comun de integrare europeană şi euroatlantică.

Subiectul conflictului transnistrean a fost discutat săptămâna trecută și de experți din Republica Moldova și Ucraina. În opinia acestora, prezența militară rusă este  un risc pentru întreaga regiune.

Unele inițiative de retragere a trupelor militare ruse, precum declarația de anul trecut a Parlamentului privind retragerea trupelor ruse a avut doar un caracter politic, iar inițiativa de a pune în discuție acest subiect la ONU riscă să rămână fără continuitate, având în vedere contextul electoral de la Chișinău, consideră expertul în domeniul securității Rosian Vasiloi. În același timp, potrivit acestuia, în stânga Nistrului se atestă o activare a exercițiilor militare atât a trupelor operative ruse, cât și a reprezentanților misiunii de pacificare de comun cu armata ilegală transnistreană. Chișinăul însă, se limitează la declarații și nu a elaborat documente politice ce țin de securitate și apărare, a adugat Rosian Vasiloi.

Amintim că în regiunea transnistreană, controlată de un regim separatist susținut de Rusia se află un depozit cu aproximativ 20 de mii de tone de muniție în preajma localității Cobasna, care este păzit de aproximativ 1.000 de miliari ruși. În regiune staționează și un contingent de pacificatori ruși, deși Chișinăul  se pronunță pentru modificarea acestei misiuni în una civilă. Rusia și-a asumat în 1999 obligația de a-și retrage trupele și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova, dar din 2003 acest proces a fost stopat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chişinău
11 °C
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Joi
17 °C
Vin
18 °C
Sâm
19 °C
Dum
21 °C
Lun
18 °C

Curs oficial BNM 19 Septembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6156 0.0532
USD 16.7892 0.0146
RON 4.2193 0.0055
UAH 0.5969 -0.0000
RUB 0.2479 0.0017
Arhivă Radio Chișinău