Ucraina | Parchetul solicită o cauțiune de 30 milioane de euro pentru ca Petro Poroșenko să fie lăsat în libertate

  • 17 Ianuarie 2022 18:45
Ucraina | Parchetul solicită o cauțiune de 30 milioane de euro pentru ca Petro Poroșenko să fie lăsat în libertate

Parchetul ucrainean a solicitat luni unui tribunal din Kiev să autorizeze arestarea fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, un miliardar suspectat de "înaltă trădare", sau să impună o cauțiune de aproximativ 30 milioane de euro pentru lăsarea acestuia în libertate, relatează AFP, citată de Agerpres.

În timpul audierii, un reprezentant al parchetului a cerut o cauțiune de 1 miliard de hrivne (aproximativ 30 milioane de euro), precum și purtarea de către Poroșenko a unei brățări electronice în schimbul punerii acestuia în libertate. În caz contrar, fostul președinte va fi plasat în arest preventiv.

Parchetul a cerut de asemenea tribunalului să-l oblige pe Poroșenko să nu părăsească Kievul fără permisiunea anchetatorilor săi și să-i fie reținut pașaportul pentru a-l împiedica să părăsească țara.

Unul dintre avocații lui Poroșenko - principalul rival politic al actualului președinte Volodimir Zelenski - a cerut ca el să fie lăsat în libertate.

Petro Poroșenko s-a întors în țară în cursul dimineții după o absență de o lună.

El a compărut imediat în fața tribunalului Peciorski din centrul capitalei ucrainene, care trebuie să decidă dacă îl plasează sau nu în arest preventiv.

Anchetatorii îl acuză că a acționat împreună cu magnatul prorus Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, pentru a facilita achiziția de cărbune de la companiile situate în estul Ucrainei, zonă aflată sub controlul separatiștilor proruși care sunt în război cu Kievul.

Poroșenko respinge aceste acuzații. El spune că nu a efectuat acțiuni ilegale în ceea ce privește achiziția de cărbune din Donbas - scena unui conflict militar între trupele Kievului și milițiile separatiste proruse. Toate achizițiile au fost făcute de către guvern fără a se încălca legea, susține fostul președinte într-un interviu pentru Ukrainska Pravda.

"Puneți-va întrebarea: a existat o încălcare a legii aici? Veți găsi că răspunsul este nu. Este posibil să cumpărați cărbune de acolo? Se poate. Au fost create locuri de muncă pentru ucrainenii care trăiesc în teritoriile ocupate? Da, au fost create. Dacă nu ar fi avut unde să muncească, aceștia ar fi luat armele în mâini și s-ar fi dus să ucidă alți ucraineni", argumentează Petro Poroșenko.

Cărbunele, spune el, a fost importat nu din "teritoriul ocupat", ci din minele de stat înregistrate pe teritoriul aflat sub controlul Ucrainei în estul țării și care funcționează în cadrul complexului economic unic al Ucrainei. Fostul președinte afirmă că aceste mine de stat plătesc impozite la bugetul de stat ucrainean.

"Dacă aceasta este considerată finanțare a terorismului, atunci și furnizarea de apă pentru Donbas echivalează cu finanțarea terorismului. Plata pensiilor pensionarilor din teritoriul ocupat este și ea echivalentă cu finanțarea terorismului", a adăugat Poroșenko, calificând întregul dosar drept motivat politic.

Anterior, justiția din Ucraina a anunțat că a pus sechestru pe toate bunurile lui Poroșenko. Însă portalul de investigații Slidstvo.info a relatat că fostul președinte și-a salvat averea, înregistrând-o din timp pe numele fiului său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău