Ucraina ordonă evacuarea mai multor localități din estul țării

  • 05 August 08:26
Ucraina ordonă evacuarea mai multor localități din estul țării

Ucraina a anunțat duminică evacuarea copiilor și părinților lor din mai multe localități din regiunea Donețk (est), situate aproape de zonele unde Rusia a afirmat că a avansat în ultimele zile, relatează AFP, scrie Agerpres.

Cu câteva ore mai devreme, Rusia a anunțat cucerirea unui sat din această zonă. În ultimele săptămâni, Moscova a revendicat capturarea mai multor așezări, dintre care majoritatea având doar câteva străzi.

"Inamicul bombardează în fiecare zi orașe și sate în zona respectivă. Am decis, așadar, evacuarea copiilor cu părinții lor sau alți reprezentanți legali", a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk, Vadim Filașkin, care a făcut publică o listă cu localitățile din sectoarele în care Rusia a declarat că a câștigat teren.

Filașkin a menționat localitatea Novogrodovka, situată la circa 20 km de satul Novoselivka Perșa, a cărei cucerire Rusia a revendicat-o duminică.

"În total, am evacuat 744 de copii cu familiile lor din patru așezări spre regiuni mai sigure din Ucraina", a afirmat guvernatorul părții controlate de Kiev în regiunea Donețk, în mare parte ocupată de Rusia, inclusiv centrul administrativ omonim al regiunii.

"Am dat instrucțiuni pentru ca doar vehiculele blindate să participe la evacuarea copiilor", a spus el, invocând utilizarea de către forțele ruse a dronelor FPV (First person view) care permit celor care le operează să vadă imagini live de pe teren ca și cum ar fi la bord.

"Trebuie să depunem eforturi pentru a ne proteja copiii", a adăugat guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk, care, în ultimele săptămâni, le ceruse civililor să părăsească regiunea din cauza intensificării bombardamentelor rusești.

În acest al treilea an de conflict, nici Moscova, nici Kievul nu sunt în măsură să schimbe în mod decisiv cursul războiului, în pofida recentelor câștiguri teritoriale ale forțelor ruse.

În 2022, Rusia a revendicat anexarea regiunii Donețk (est), alături de alte trei regiuni ucrainene (Lugansk /est/, Herson și Zaporojie/sud/) pe care nu le controlează nici acum în întregime.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
19
Mon
20
Tue
22
Wed
19
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău