Ucraina ordonă evacuarea civililor din 26 de sate din regiunea Harkov

  • 16 Ianuarie 13:29
Ucraina ordonă evacuarea civililor din 26 de sate din regiunea Harkov

Ucraina a ordonat marți evacuarea a 26 de sate din regiunea Harkov, în nord-estul țării, din cauza asalturilor repetate ale armatei ruse în zonă, informează AFP.

"Având în vedere situația, demarăm o evacuare obligatorie a populației din Kindrașivka și Kurilivka din districtul Kupiansk", a anunțat pe rețelele sociale guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

Guvernatorul a enumerat 26 de localități vizate, unde locuiesc 3.043 de persoane, dintre care 279 de copii.

Districtul Kupiansk este de mai multe luni vizat de atacuri ale forțelor ruse. Acestea au obținut acolo succese teritoriale minore, însă speră să străpungă liniile de apărare ucrainene.

Toată această zonă fusese ocupată de Rusia la începutul invaziei ordonate în februarie 2022 de Vladimir Putin, până când un atac-fulger al ucrainenilor a eliberat regiunea, în luna septembrie a aceluiași an, forțând trupele Moscovei la o retragere umilitoare.

Rusia a trecut la ofensivă în această zonă în timpul verii lui 2023, când Ucraina încerca, fără succes, o amplă contraofensivă în Donbas, în est și sud.

Din toamnă și după eșuarea aspirațiilor de eliberare ale ucrainenilor, forțele ruse atacă în nord-est, în zona Kupiansk, și în est, în special în jurul orașului Avdiivka.

Kievul susține că rezistă și provoacă pierderi importante rușilor, însă insistă de asemenea pe lângă țările occidentale asupra nevoii sale de arme și muniții pentru a putea continua să reziste.

Regiunea Harkov, unde se află Kupiansk, se află la frontiera cu Rusia, iar capitala ei cu același nume este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Moscova bombardează zona constant, inclusiv cartiere rezidențiale.

În octombrie, un bombardament rus extrem de sângeros a ucis peste 50 de persoane în satul Groza, în timp ce acestea participau la o ceremonie funerară în această localitate ce avea 330 de locuitori înainte de bombardament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău