Ucraina: O serie de alți înalți responsabili SBU, destituiți de Zelenski în cadrul unei ample campanii de curățare

  • 19 Iulie 2022 19:43
Ucraina: O serie de alți înalți responsabili SBU, destituiți de Zelenski în cadrul unei ample campanii de curățare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis marți o serie de înalți ofițeri de rang înalt din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), ca parte a unei ample campanii de curățare în rândul serviciilor de securitate și parchetelor după numeroase dezertări în tabăra rusă, relatează DPA și Unian.

Astfel, printr-un decret prezidențial publicat marți, Volodimir Horbenko a fost eliberat din funcția de șef-adjunct al SBU.

Și-au mai pierdut posturile șefii a patru filiale SBU din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk, Transcarpatia și Poltava, la fel și șeful SBU din Jitomir.

Zelenski a numit un nou șef la conducerea SBU din regiunea Harkov, post rămas vacant din luna mai.

Și procurorul general Irina Venediktova și-a pierdut locul de muncă din același motiv duminică.

Volodimir Zelenski a lansat o amplă campanie de curățare la nivelul conducerii serviciilor de informații și parchetelor ca răspuns la un număr mare de dezertări în tabăra forțelor ruse de ocupație.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat marți că Federația Rusă și-a implantat agenți timp de 30 de ani în Ucraina, extinzând și consolidând rețelele acestora, de aceea statul ucrainean se confruntă astăzi cu o situație complicată, potrivit Unian.

Demiterea lui Ivan Bakanov din funcția de șef al SBU a fost aprobată de 265 de deputați, față de minimul necesar de 226 de voturi, iar cea a Irinei Venediktova, de la conducerea Parchetului General, de 264 de parlamentari, au indicat pe Telegram deputații Oleksii Goncearenko și Iaroslav Jelezniak, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău