Ucraina | O fabrică de bere din Lvov produce acum hrană pentru refugiați și cocteiluri Molotov

  • 30 Martie 2022 14:33
Ucraina | O fabrică de bere din Lvov produce acum hrană pentru refugiați și cocteiluri Molotov

Legea marțială în vigoare în Ucraina presupune implicit și o prohibiție asupra alcoolului, situație care a dus la paralizarea activității la fabrica de bere din cel mai important oraș din vestul țării, Lvov, companie care sprijină acum eforturile de război ale statului ucrainean, transmite miercuri EFE.

Cocteiluri Molotov, hrană pentru refugiații care au fugit din calea violențelor sau tricouri pentru strângerea de fonduri pentru forțele armate sunt doar câteva dintre activitățile pe care le desfășoară în prezent fabrica de bere artizanală Pravda, situată într-o zonă populară de la periferia orașului Lvov, unde funcționează și un restaurant cu mai multe bucătării și există câteva săli pentru activități culturale, scrie Agerpres.

"Acum simt că datoria noastră este să ajutăm oamenii care vin la Lvov pentru că locuințele lor au fost șterse de pe fața pământului. Trebuie să facem tot ceea ce este posibil ca să-i ajutăm, și ei sunt tot ucraineni. Niciodată nu știi ce-ți aduce ziua de mâine", a declarat pentru agenția de presă spaniolă Taras Maselko, coordonator de relații publice la Pravda (Adevărul - n.r. EFE).

În primele zile de război, lucrătorii de la fabrică au folosit sticlele pe care le aveau la dispoziție pentru a produce cocteiluri Molotov pe care le-au distribuit apoi Forțelor de Apărare Teritorială, un corp militar format din rezerviști și voluntari care au ca obiectiv protejarea instituțiilor publice și a infrastructurilor strategice.

"În mai puțin de o săptămână, am produs peste 2.000 de cocteiluri Molotov, mult mai multe decât era nevoie. Deocamdată ne-am oprit", spune Taras, arătând spre zecile de artefacte depozitate încă în clădire, pe care sunt lipite etichetele celei mai populare beri produse de Pravda, "Putin Huilo" ("Tâmpitul de Putin" - n.r. EFE).

În paralel cu producția de cocteiluri Molotov, în bucătăria fabricii Pravda se pregătesc feluri de mâncare pentru miile de refugiați care au ajuns la Lvov după ce au fugit din regiunile cele mai afectate de război, precum Kiev, Harkov, Mariupol, Mikoaiv sau Zaporojie. Unii refugiați au trecut frontiera în Polonia, la doar 80 de kilometri distanță de Lvov, dar mai bine de 200.000 au rămas în oraș, adăpostiți în centre școlare, stadioane sau cămine studențești.

"Nimeni nu știe ce-i aduce ziua de mâine. Dar cred că acum este momentul să ne gândim să păstrăm economia în funcțiune pentru binele tuturor. Să plătim impozite, chirie, salarii. De asta are nevoie țara", apreciază Taras.

Alex, de 29 de ani, care înainte lucra la departamentul pentru francize al fabricii Pravda, face de două săptămâni sandvișuri, muncind uneori și câte 11 ore pe zi. Cei peste 2.000 de angajați ai fabricii din Lvov - și alți 1.000 în restul țării - preiau zi de zi noi atribuții pentru a suplini diverse nevoi, notează EFE.

"Cred că toată lumea ar trebui să facă tot posibilul în acest moment pentru a contribui la cauza națională. Mulți oameni și-au pierdut locuințele, cine știe, poate chiar ființe dragi, prieteni sau rude. Mâncarea este ultimul lucru pentru care ar trebui să-și facă griji", explică Alex.

Pentru Oksana, în vârstă de 49 de ani, obiectul muncii nu s-a schimbat. Ea lucrează într-una dintre bucătăriile restaurantului Pravda, unde o echipă de circa 15 persoane aflată sub comanda ei gătește feluri de mâncare delicioase și hrănitoare, pe bază de legume, orez și carne.

Au început să facă acest lucru în primele săptămâni de război, cu o producție modestă pentru solicitări punctuale, dar acum, de când organizația neguvernamentală World Kitchen Program s-a alăturat inițiativei și oferă sprijin logistic pentru distribuirea hranei, din bucătăriile de la Pravda ies peste 27.000 de porții de mâncare caldă în fiecare zi.

"Cred că pentru ucraineni această unitate nu este deloc nouă și nici sprijinul pe care ni-l acordăm unii altora. Nu este nimic nou în faptul că ne-am ridicat pentru a ne apăra orașele și țara", spune Oksana, mândră de munca depusă la Pravda și, în general, de răspunsul național în fața agresiunii ruse, notează EFE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău