Ucraina | O coloană de vehicule blindate rusești a intrat în Energodar, lupte lângă o baricadă (primarul)

  • 03 Martie 2022 19:59
Ucraina | O coloană de vehicule blindate rusești a intrat în Energodar, lupte lângă o baricadă (primarul)

O coloană de aproximativ 100 de vehicule blindate rusești a intrat în Energodar, în sud-estul Ucrainei, iar locuitorii încearcă să opună rezistență forțelor ruse, în timp ce lângă o baricadă ridicată în oraș se duc lupte, a anunțat joi după-amiază pe Telegram edilul Dmitri Orlov, conform agenției oficiale de presă ucrainene Ukrinform.

Aproape de ora locală 17:00, primarul din Energodar, în regiunea Zaporojie, a anunțat că o "coloană inamică de 100 de vehicule blindate se află la porțile orașului, cerându-le locuitorilor să părăsească imediat străzile, să nu se folosească de lifturi și să se îndepărteze de geamurile din apartamente".

Câteva minute mai târziu, Orlov a comunicat că această coloană a intrat în oraș, populația locală încearcă să riposteze, iar militarii ruși au deschis focul asupra civililor, scrie Agerpres.

Timp de câteva zile la rând, 22.000 de ucraineni au creat un scut uman și au apărat orașul, împiedicând forțele ruse să treacă.

Forțele ruse își continuă efortul de a prelua controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie, au anunțat joi responsabili ucraineni, citați de Reuters.

Trupele ruse încearcă să spargă o baricadă ridicată de localnici în apropiere de centrală și forțele teritoriale de apărare, a spus consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gherașcenko.

Un alt consilier, Vadim Denisenko, a afirmat că situația este alarmantă la Energodar, unde forțele ruse încearcă să pătrundă în orașul unde locuiesc angajații centralei nucleare din Zaporojie.

Rusia a preluat deja controlul asupra centralei nucleare de la Cernobâl, situată la 100 km nord de Kiev.

Cu o zi în urmă, trupele ruse care au încercuit orașul Energodar și zona unde se află centrala din Zaporojie au încercat să convingă autoritățile locale ucrainene să le permite să intre pe teritoriul centralei pentru a face niște fotografii, spunând că apoi vor pleca, relatează Ukrainska Pravda.

"Ne-au spus că le este suficient să intre în oraș, să se fotografieze pe fundalul centralei atomo-electrice Zaporojie pentru a trimite un raport conducerii lor din armată, ministerului, pentru propagandă, pentru a le arăta că ei controlează orașul", a declarat directorul companiei Energoatom, Petro Kotin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău