Ucraina | Numărul real al morților, ''cu mii mai ridicat'' decât raportarea de până acum (oficialitate ONU)
-
10 Mai 2022 15:26
Mii de civili în plus au fost uciși în Ucraina în cursul celor aproape 11 săptămâni de război față de bilanțul oficial raportat de ONU de 3.381 de morți, a declarat marți șefa misiunii Națiunilor Unite de monitorizare a respectării drepturilor omului în această țară, citată de Reuters.
Echipa ONU, compusă din 55 de monitori în Ucraina, a declarat că cele mai multe decese au survenit ca urmare a utilizării de arme explozive cu o zonă largă de impact, cum ar fi rachete și lovituri aeriene, scrie Agerpres.
"Lucrăm asupra estimărilor, dar tot ceea ce vă pot spune pe moment este că sunt cu câteva mii mai mari decât cifrele pe care vi le-am prezentat până acum", a afirmat Matilda Bogner în cursul unei conferințe de presă la Geneva, întrebată despre numărul total de morți și răniți în Ucraina.
"Marea gaură neagră este într-adevăr Mariupolul, unde ne-a fost dificil să accedem și să obținem informații pe deplin coroborate", a adăugat ea, referindu-se la orașul-port din sud-estul Ucrainei, sub asediu din primele zile ale invaziei ruse, scena celor mai violente lupte în acest război.
Misiunea de monitorizare a ONU are suspiciuni că "mii de persoane civile" și-au pierdut viața la Mariupol în urma invaziei ruse, ceea ce va putea verifica atunci când va avea acces în orașul de coastă, distrus în cea mai mare parte, potrivit EFE.
Moscova neagă că ar viza civili și numește invazia, lansată la 24 februarie, drept "operațiune specială militară" pentru "dezarmarea" Ucrainei, pe care dorește să o "scape" de ceea ce ea califică drept naționaliști antiruși, instigați de Occident. Ucraina și Occidentul spun că acesta este un pretext fals pentru un război de agresiune neprovocat.
Bogner a subliniat că, în vizitele efectuate în 14 localități din regiunile Kiev și Cernigov, observatorii ONU au strâns informații despre moartea a 300 de bărbați, femei și copii, în special în zonele situate la nord de capitala ucraineană care au fost ocupate de trupele ruse până la sfârșitul lunii martie.
În aceste locuri, misiunea Biroului ONU pentru drepturile omului, condus de înaltul comisar Michelle Bachelet, a colectat probe privind ucideri, execuții sumare, torturi și violențe sexuale.
"Fiecare moarte este o tragedie. În funcție de circumstanțe, moartea unui singur civil sau a unei persoane care nu participă la lupte ar putea fi o crimă de război, întrucât acestea sunt persoane protejate de dreptul internațional", a spus Boger, citată de EFE.
Unele crime au fost comise selectiv, dar altele - absolut aleatoriu împotriva unor persoane care călătoreau cu vehiculele lor sau încercau să traverseze o stradă. De asemenea, se știe că lunetiștii împușcă civili cu motivul aparent de a descuraja oamenii să-și părăsească locuințele, a indicat responsabila ONU.
Bogner a spus că echipa sa anchetează și ceea ce ea a calificat drept "acuzații credibile" de tortură, rele tratamente și execuții din partea forțelor ucrainene împotriva forțelor invadatoare ruse și a grupurilor armate afiliate lor.
"Referitor la amploarea încălcărilor de către forțele ucrainene, deși amploarea este semnificativ mai mare în ceea ce privește acuzațiile împotriva forțelor ruse, documentăm și încălcările forțelor ucrainene", a spus ea.
Cu toate acestea, "va lua ceva timp pentru a înțelege amploarea deplină a ceea ce s-a întâmplat, deși ceea ce am văzut până acum oferă o idee clară despre ceea ce suscită preocupare", a afirmat Matilda Bogner.