Ucraina nu va renunța ușor la construcția hidrocentralelor pe Nistru, chiar dacă a acceptat un moratoriu, declară experții

  • 29 Iunie 2019 10:44
Ucraina nu va renunța ușor la construcția hidrocentralelor pe Nistru, chiar dacă a acceptat un moratoriu, declară experții

Deși încă în luna aprilie au fost stopate orice fel de acțiuni cu privire la construcția celor șase hidrocentrale pe fluviul Nistru, experții din domeniu sunt de părere că autoritățile din Ucraina nu vor renunța la intențiile lor. Reprezentanții mediului academic și ONG-iștii din domeniu, care se opun construcției hidrocentralelor, consideră că această chestiune trebuie să fie în atenția noii guvernări de la Chișinău.

Într-o conferință de presă la IPN, susținută după un seminar care a întrunit la Chișinău experți moldoveni, precum și din Ucraina, directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-Tiras, Ilia Trombițki, a declarat că partea ucraineană a spus că deocamdată sistează intențiile de a construi cele șase hidrocentrale, însă insistă că este nevoie de o evaluare aprofundată a perspectivei construcției. În opinia sa, partea ucraineană nu s-a dezis de ideea de a edifica acele hidrocentrale.

„Noi avem nevoie de democrație și, Slavă Domnului, situația acum este mai bună în Moldova. Sper că și în Ucraina va fi mai bună. Și în aceste condiții de democrație sper că deciziile vor fi luate mai democratic, cu implicarea tututor în discuții publice”, a mai spus Ilia Trombițki.

Elena Zubcov, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, de asemenea, este de părere că partea ucraineană nu va renunța la construcția celor șase hidrocentrale. Dacă se va întâmpla așa, există riscul să rămânem fără Nistru, respectiv, fără apă. Și aceasta în condițiile în care Nistrul și așa suferă, iar cantitatea de apă este redusă. Or, edificarea hidrocentralelor vă scădea și mai mult nivelul râului. „Eu cred că problema trebuie rezolvată la nivel politic, pentru că ecologiștii deja au înțeles acest lucru. Și partenerii din Ucraina văd ce se întâmplă”, a notat Elena Zubcov.

Halina Protsiv, președinta asociației „Krai” din regiunea Ternopol, este de părere că, dacă intențiile de a construi noi hidrocentrale pe Nistru s-ar înfăptui, există riscul să fie afectat întregul bazin, fapt care ar afecta enorm și populația. Potrivit ei, populația din zonă este extrem de revoltată în legătură cu această intenție. Oamenii, datorită implicării sectorului asociativ, dar și mediului academic, au devenit mai informați. Factorul decizional trebuie să țină cont de părerea populației, care în primul rând va fi afectată.

Victor Melnychuk, expert al Centrului Național de Mediu de la Kiev, a spus că nu poate fi ignorată în niciun fel protecția ecosistemele râurilor. Sunt necesare acțiuni pentru o dezvoltare durabilă și implicarea tuturor pentru obținerea unor rezultate fezabile.

Experții au participat la un seminar organizat vineri, 28 iunie, la Chișinău, cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrului Programei Parteneriatului Estic al Forumului Societății Civile. În cadrul evenimentului, ONG-iștii au discutat și despre facilitarea implementării cerințelor europene pentru dezvoltarea hidroenergiei în Europa de Est.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău