Ucraina nu va elimina din Constituție obiectivul aderării la NATO (președintele Parlamentului ucrainean)

  • 25 Aprilie 2022 16:50
Ucraina nu va elimina din Constituție obiectivul aderării la NATO (președintele Parlamentului ucrainean)

Ucraina nu dorește să elimine din Constituție obiectivul privind aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează luni dpa, potrivit Agerpres.

"Amendamentele la Constituție nu sunt un scop în sine și nu vor deveni unul", a declarat președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk pentru ediția online a cotidianului Ukrainskaia Pravda, într-un interviu publicat luni. Ceea ce este ancorat în Constituție cu privire la alianța militară NATO și la Uniunea Europeană constituie "perspectiva Ucrainei asupra viitorului său", a subliniat el.

Unul dintre principalele obiective ale agresiunii ruse asupra Ucrainei este de a împiedica țara vecină să adere la NATO și de a obține un statut neutru pentru ea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat dispus să discute despre un statut neutru pentru țara sa și despre garanții de securitate din partea altor țări. Însă până acum nu au existat rezultate tangibile în negocierile dintre Ucraina și Rusia.

Rusia cere, de asemenea, ca Ucraina să renunțe oficial la Peninsula Crimeea de la Marea Neagră și la regiunile estice Donețk și Lugansk. Însă oficiali ruși au formulat în ultimul timp revendicări asupra întregii zone de sud a Ucrainei, inclusiv a orașului-port Odesa.

Ruslan Stefanciuk a subliniat în interviu că integritatea teritorială a Ucrainei constituie "o linie roșie".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău