Ucraina nu plănuiește niciun fel de operațiuni ofensive în Donbas, dă asigurări ministrul ucrainean de externe

  • 18 Februarie 2022 18:15
Ucraina nu plănuiește niciun fel de operațiuni ofensive în Donbas, dă asigurări ministrul ucrainean de externe

Ucraina nu pregătește niciun fel de operațiuni ofensive în Donbas, scena unui conflict armat de opt ani între forțele proguvernamentale și milițiile separatiste, susținute de Moscova, a ținut să ofere asigurări vineri după-amiază șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, relatează Unian și LB, citate de Agerpres.

Afirmațiile survin în timp ce administrațiile separatiste din Donețk și Lugansk au declanșat sirenele de protecție civilă, stârnind îngrijorarea localnicilor că trebuie să se evacueze în Rusia întrucât Kievul ar intenționa să pornească o ofensivă.

"Infirmăm categoric toate informațiile propagandei ruse despre pretinse operațiuni ofensive ale Ucrainei sau orice fel de diversiune ori act de sabotaj la instalațiile industriei chimice din regiune. Ucraina nu desfășoară și nu planifică astfel de acțiuni în Donbas. Suntem pe deplin angajați într-o reglementare exclusiv diplomatică", a subliniat Dmitro Kuleba într-un comunicat difuzat prin Twitter și citat de Unian.

Separatiștii imputaseră anterior Ucrainei o "tentativă de a arunca în aer rezervoare pentru depozitarea amoniacului la o fabrică din Horlivka", regiunea Donețk.

Administrațiile separatiste din Donețk și Lugansk pregătesc evacuarea în masă a populației din unele localități de pe teritoriul aflat sub controlul lor, sub pretextul escaladării situației, anunțase încă de joi comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, citat de LB.

"Conform informațiilor care ne parvin din teritoriile aflate sub controlul separatiștilor (ORDLO), în unele localități din teritoriul ocupat temporar, în special în Donețk, este planificată evacuarea populației locale în legătură cu o posibilă agravare", afirmă Zalujnîi într-un comunicat.

"Forțele armate ale Ucrainei respectă cu strictețe Acordurile de la Minsk și normele dreptului internațional umanitar și nu planifică nicio operațiune ofensivă sau bombardament împotriva civililor", a declarat comandantul-șef al armatei ucrainene.

"Acțiunile noastre sunt de natură pur defensivă. Statul ocupant - Federația Rusă - este responsabil pentru situația din teritoriile ocupate temporar. Orice daune care ar putea fi cauzate oamenilor sau infrastructurii din teritoriile ocupate temporar reprezintă o provocare", se menționează în comunicatul difuzat presei.

Citând o sursă apropiată conducerii separatiste din Donețk, portalul News.ru anunța vineri după-amiază că liderii autoproclamate republici populare Donețk încearcă în acest moment să se înțeleagă cu Moscova asupra deschiderii graniței ruse pentru trecerea în masă a rezidenților evacuați, întrucât punctele de control existente nu sunt prevăzute pentru acest lucru.

"Tehnic, este posibil să aduci mii de oameni la granița cu Rusia, dar punctele de trecere nu sunt prevăzute pentru o astfel de trecere în masă. Cei din Donețk încearcă să negocieze cu partea rusa posibilitatea trecerii libere a frontierei", transmite News.ru, citând o sursă apropiată separatiștilor, sub rezerva anonimatului.

Anterior, șeful autoproclamatei republici populare Donețk, Denis Pușilin, a anunțat începutul evacuării locuitorilor republicii în Rusia din cauza amenințării cu bombardamente din partea armatei ucrainene. Potrivit acestuia, femeile, copiii și bătrânii vor fi plasați în regiunea Rostov, conform Interfax.

Administrația regională din Rostov - sudul Rusiei - a refuzat să facă vreun comentariu pentru News.ru, iar direcția regională a Ministerului rus pentru Situații de Urgență a declarat că nu dispune de informații despre o eventuală evacuare a populației din Donețk.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are nicio informație despre ceea ce se întâmplă în acest moment în autoproclamata Republică Populară Donețk, potrivit Interfax. El a subliniat că "nu are nici informații" dacă o posibilă evacuare a fost convenită cu partea rusă. "Nu știu ce se întâmplă acolo", a spus Peskov.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că vede în reizbucnirea actuală a confruntărilor în curs în estul Ucrainei "un scenariu" de "provocări" concepute de ruși pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău