Ucraina nu intenționează să-și refacă arsenalul nuclear, dă asigurări ministrul de externe Dmitro Kuleba

  • 20 Aprilie 2021 17:31
Ucraina nu intenționează să-și refacă arsenalul nuclear, dă asigurări ministrul de externe Dmitro Kuleba

Ucraina nu are intenția de a-și încălca angajamentele asumate în 1994, când a renunțat la arsenalul său nuclear, dar așteaptă eforturi de la toate țările pentru a determina Rusia să-și respecte și ea angajamentele, a declarat marți ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, într-o conferință de presă online.

Ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik, a declarat săptămâna trecută că Ucraina are în vedere să se doteze cu arme nucleare, în cazul în care nu devine membră a NATO.

"Fie facem parte dintr-o alianță cum este NATO și contribuim astfel la a face Europa mai puternică, fie rămânem cu cealaltă opțiune, care este să ne înarmăm", a declarat pe postul de radio Deutschlandfunk ambasadorul Andrii Melnik.

În acest ultim caz, Kievul "va avea probabil în vedere statutul său nuclear", a menționat ambasadorul. "Cum altfel putem să ne asigurăm apărarea?", a adăugat el.

Kievul a renunțat în 1994 la al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, datând din epoca sovietică și care era amplasat pe teritoriul Ucrainei, focoasele nucleare fiind toate transportate în Rusia. În schimb, SUA, Marea Britanie și Rusia s-au angajat să respecte granițele Ucrainei.

"Ucraina a renunțat la arme atomice în 1994 în schimbul unui angajament, inclusiv din partea Rusiei, să nu amenințe integritatea noastră teritorială și suveranitatea noastră națională. Rusia a încălcat acea promisiune. Cu toate acestea, din 1994, Ucraina nu a încălcat și nu și-a arătat intenția de a încălca angajamentul asumat în 1994 și de a-și reface arsenalul nuclear", a declarat Kuleba în cadrul conferinței online cu jurnaliștii străini, întrebat dacă țara sa are într-adevăr intenția să-și refacă arsenalul nuclear.

El a subliniat că afirmațiile ambasadorului ucrainean în Germania nu trebuie scoase din context. "Ceea ce ambasadorul nostru a spus este că Ucraina e într-o situație disperată acum, căutând securitate în mediul actual. Dar Ucraina nu are acum această intenție, de a-și încălca angajamentele asumate în 1994. Totuși, așteptăm de la toate statele să facă toate eforturile pentru a ajuta Ucraina să determine Rusia să-și respecte angajamentele luate în 1994", a adăugat șeful diplomației de la Kiev.

În ceea ce privește tema mai amplă a cooperării militare a Ucrainei cu alte țări, Kuleba a spus că Rusia încearcă să vizeze punctual anumite domenii.

"De exemplu, Rusia nu dorește ca armata ucraineană să aibă suficiente UAV-uri (drone - n.r.), așa că vizează acea poziție în operațiunile lor subversive și eforturile lor diplomatice. Dar Ucraina nu se află sub un embargou al armelor, nu există sancțiuni împotriva Ucrainei și de aceea vom continua să cooperăm cu țări din toată lumea în acest domeniu", a mai spus el.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău