Ucraina: Naționaliștii mărșăluiesc la Kiev împotriva 'capitulării' în fața Moscovei

  • 14 Octombrie 2019 19:06
Ucraina: Naționaliștii mărșăluiesc la Kiev împotriva 'capitulării' în fața Moscovei

Mii de naționaliști ucraineni au mărșăluit luni la Kiev, acuzându-l pe președintele Volodimir Zelenski că pregătește o 'capitulare' în fața separatiștilor proruși și a Moscovei în cadrul procesului de pace în estul Ucrainei, unde forțele proguvernamentale ucrainene luptă din 2014 împotriva rebelilor susținuți de Rusia, informează AFP,preluat de Agerpres.

Cel puțin 7.000 de persoane, în majoritate naționaliști, veterani ai conflictului din Donbas (est) și membri ai unor organizații paramilitare s-au adunat în centrul Kievului după-amiază pentru acest marș 'împotriva capitulării'.

Manifestanții au fluturat drapele ucrainene și ale unor formațiuni naționaliste, purtând banderole și pancarte pe care se putea citi 'Jos cu trădătorii!', 'Glorie Ucrainei!', lansând sloganuri împotriva limbii ruse, larg răspândită în Ucraina, în special în estul și sudul țării.

Manifestația a fost organizată cu ocazia Zilei apărătorului în Ucraina, o sărbătoare ce marchează din 2015 fondarea Armatei insurecționale ucrainene (UPA), o organizație militară controversată din anii 1940 și 1950.

Ucraina se confruntă din 2014 cu un conflict în estul țării împotriva separatiștilor proruși, susținuți de Moscova - potrivit Kievului și Occidentului - soldat până în prezent cu aproape 13.000 de morți.

Acordurile semnate la Minsk în 2015 au permis reducerea drastică a violențelor, dar aspectul lor politic nu a fost niciodată pus în aplicare.

Aflat în impas de ani, procesul de pace a înregistrat în ultimele luni o avansare timidă.

Alegerea în luna aprilie în funcția supremă în stat a lui Volodimir Zelenski, un novice în politică, a permis reluarea dialogului cu Rusia, ceea ce a condus la un important schimb de prizonieri între cele două părți în luna septembrie.

Autoritățile de la Kiev au validat de asemenea un text care prevede o autonomie sporită pentru regiunile controlate în prezent de rebeli în Donbas (în regiunile Donețk și Lugansk), un subiect exploziv în Ucraina și considerat drept o concesie inacceptabilă de o parte a populației.

Acuzat de 'capitulare' de către naționaliști, președintele ucrainean nu a încetat să se apere, insistând că această autonomie nu ar putea fi decât rezultatul unor alegeri libere și odată ce rebelii se vor dezarma. Media ucrainene, printre care agenția de presă Unian, scriu că Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că alegeri locale în regiunile Donețk și Lugansk vor putea fi desfășurate numai după ce 'militarii ruși' vor părăsi teritoriul din estul Ucrainei, în condițiile în care Rusia neagă orice prezență militară a sa în Donbas.

O primă acțiune de protest împotriva acestui proiect a adunat cel puțin 10.000 de persoane la Kiev la începutul lunii octombrie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău