Ucraina: Ministrul de interne cere fonduri pentru construirea unui gard la granița cu Rusia și Belarus

  • 19 Noiembrie 2021 12:25
Ucraina: Ministrul de interne cere fonduri pentru construirea unui gard la granița cu Rusia și Belarus

Ucraina trebuie să prevadă în bugetul pe anul viitor fonduri pentru construirea unui gard la granița cu Rusia și Belarus - două segmente critice ale frontierei de stat - pentru a preveni un posibil aflux de migranți ilegali, a declarat vineri în parlament ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, citat de Reuters și Rbc.ua, citat de AGERPRES.

Kievul a planificat desfășurarea de noi exerciții militare în următoarele două săptămâni pentru a se pregăti în cazul în care migranții ar încerca să treacă ilegal granița, a afirmat Monastîrski.

Ucraina se teme că ar putea deveni un nou punct fierbinte în criza migranților de la granițele Belarusului cu Uniunea Europeană, acuzând Rusia de instrumentarea acestei situații.

Criza migranților la frontiera dintre Belarus și Polonia a fost creată artificial de serviciile secrete ruse, a afirmat ministrul ucrainean, adăugând că, în opinia sa, aceasta este doar prima etapă a acestei "operațiuni speciale" a Federației Ruse.

Kremlinul poate folosi această situație pentru a provoca daune maxime reputației Uniunii Europene și Ucrainei, a declarat Monastîrski, vorbind în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), potrivit Gordon.ua.

"Noi nu excludem posibilitatea ca Rusia să decidă să transfere deliberat un număr mare de migranți ilegali prin Belarus în teritoriul nostru", a afirmat ministrul ucrainean, apreciind că evoluția crizei migranților depinde de reacția comunității internaționale, în primul rând a țărilor UE și NATO.

"Sarcina noastră cheie este să reținem și să oprim un posibil aflux masiv de migranți ilegali", a afirmat ministrul ucrainean de interne.

Ucraina se pregătește pentru un astfel de scenariu, iar la ora actuală situația de la granița ucraineano-belarusă este controlată și stabilă, a indicat el.

Frontiera Ucrainei cu Rusia se întinde pe 1.505 de km, din care 409 km în dreptul regiunii Donbas, iar cea cu Belarus 1084 km.

În acest context, ministrul ucrainean a subliniat că la frontiera cu Rusia și Belarus este necesară săparea unui șanț de 4 metri lățime și 2 metri adâncime "pentru a complica trecerea unităților mecanizate ale armatei inamice''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
10,36
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:6,69 m/s
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău