Ucraina merge în SUA după avioane F-16. O delegație se deplasează la Washigton pentru negocieri, dar se teme de alegerile de anul viitor din State

  • 17 Martie 2023 09:22
Ucraina merge în SUA după avioane F-16. O delegație se deplasează la Washigton pentru negocieri, dar se teme de alegerile de anul viitor din State

O delegație a Radei Supreme a Ucrainei, condusă de Ruslan Oleksiiovîci Stefanciuk, intenționează să viziteze Statele Unite ale Americii pentru a face lobby la Washington în vederea transferului de avioane de luptă F-16 către Ucraina, scrie defenseromania.ro.

David Arakhamia, liderul parlamentar al partidului „Slujitorul Poporului” si membru al Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, a precizat ca oficialii de la Kiev sunt in contact permanent cu Congresul SUA, deoarece ,,în prezent se fac presiuni asupra administrației președintelui Statelor Unite ale Americii pentru a furniza în sfârșit Ucrainei avioane de luptă F-16''.

Arakhamia a făcut referire la un grup de senatori de americani care fac presiuni asupra șefului Pentagonului pentru a oferi mai multe informații despre ce condiții ar trebui îndeplinite pentru a trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina. 

Într-o scrisoare adresată secretarului american al apărării Lloyd Austin de către un grup de senatori se face apel ca Pentagonul să ofere mai multe informații despre ce condiții ar trebui îndeplinite pentru ca SUA să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina, a precizat, recent, publicația POLITICO.

,,În viitorul apropiat, planificăm o vizită a delegației noastre parlamentare în Statele Unite pentru a finaliza acest demers și pentru a obține aprobarea atât de la Pentagon, cât și de la Departamentul de Stat pentru a ne furniza avioane de luptă. Vedem că o decizie va fi luată în cele din urmă. Vor exista, de asemenea, probleme de natura logistică, de infrastructură și de pregătire a piloților noștri", a declarat politicianul ucrainean, potrivit Ukrainska Pravda.

El a precizat că delegația parlamentară ucraineană va include reprezentanți ai tuturor facțiunilor și grupurilor politice și va fi condusă de Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme a Ucrainei.

DeSantis, posibil candidat republican la președinția SUA, ar refuza F-16 și rachete cu rază lungă ATACMS pentru Ucraina

Arakhamia a comentat, de asemenea, declarațiile destul de dure ale lui Ron DeSantis, probabilul candidat la președinție din partea Partidului Republican: "În această situație, trebuie să ne amintim că avem sprijin bipartizan în Statele Unite și, de asemenea, trebuie să continuăm să lucrăm".

Arakhamia a mai spus că partea ucraineană încearcă să organizeze o întâlnire cu De Santis pentru a-l convinge că este necesar să se consolideze sprijinul pentru Ucraina și "să pună Rusia acolo unde îi este locul". "Pentru că tocmai aceasta este opinia pe care o are marea majoritate dintre americani, iar politicienii lor țin cont în mod necesar de acest factor", este convins deputatul ucrainean.

Anterior, DeSantis a declarat că protejarea Ucrainei de o invazie rusă nu este un interes foarte mare pentru SUA.

Deși DeSantis a susținut că sprijinirea Ucrainei cu sisteme avansate de arme, precum avioane de luptă F-16 și rachete cu rază lungă de acțiune, "riscă să atragă Statele Unite în conflict".

Ucraina are nevoie în primul rând de F-16 pentru a se proteja împotriva atacurilor cu rachete rusești.

Ucraina explică de ce F-16 e cea mai bună variantă

Recent, după cum ne-a obișnuit în ultima perioada, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a precizat într-un interviu acordat postului ucrainean de televiziune ''Canal 24'' ca avioanele de vânătoare F-16 sunt necesare pentru ca Ucraina să se protejeze împotriva atacurilor cu rachete rusești asupra orașelor și infrastructurii critice.

Avioanele de vânătoare ar trebui, în special, să consolideze apărarea aeriană ucraineană. Iuri Ignat a subliniat că Forțele Aeriene Ucrainene ar trebui să se concentreze pe un singur tip de avion de luptă multirol. Potrivit acestuia, F-16 este cea mai comună aeronavă din clasa sa dintre cele care răspund nevoilor Ucrainei.

"Avem nevoie în primul rând de acest avion pentru a ne proteja împotriva atacurilor cu rachete ale teroriștilor ruși asupra orașelor și infrastructurii noastre critice. Ele vor deveni o componentă importantă a apărării antiaeriene", a declarat purtătorul de cuvânt.

Ihnat a explicat că avioanele de luptă de tip MiG și Su, care sunt în prezent în serviciul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, nu pot doborî eficient rachetele de croazieră și dronele kamikaze iraniene.

Potrivit acestuia, ele reușesc totuși ocazional să facă acest lucru, dar aceasta este mai degrabă excepția decât regula. Cu toate acestea, F-16 are un radar puternic și rachete moderne. Acest lucru va face posibilă doborârea eficientă a țintelor aeriene.

De asemenea, avioanele moderne de fabricație occidentală ar putea obține superioritate aeriană asupra avioanelor de luptă rusești și ar putea lovi ținte terestre inamice pe teritoriul ocupat temporar. F-16 poate folosi muniții moderne de aviație - rachete, bombe aeriene ghidate și alte arme.

Ucraina speră că va primi F-16 și de la alte state aliate

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei a adăugat că avioanele F-16 sunt disponibile în unele țări care, în prezent, se modernizează cu aeronave mai noi. Cu toate acestea, Iuri Ignat a subliniat că SUA trebuie să ofere permisiunea de a transfera aceste avioane de luptă din orice țară.

El a adăugat că problema transferului avioanelor de vânătoare nu este ușoară și necesită mult timp și o serie de aprobări, dar, potrivit acestuia, există deja anumite evoluții.

După cum s-a raportat anterior, senatorii americani din ambele partide fac presiuni asupra Pentagonului în ceea ce privește transferul de avioane F-16 către Ucraina. Opt senatori americani din ambele partide au trimis o scrisoare Pentagonului în care cer clarificări cu privire la ceea ce este necesar pentru a trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina.

Senatorii i-au cerut lui Austin să le furnizeze, până la sfârșitul săptămânii, evaluări cu privire la diverși factori necesari pentru a transfera cu succes avioane F-16 în Ucraina. De asemenea, ei au salutat evaluarea abilităților piloților ucraineni staționați în prezent la baza Morris Air National Guard din Tucson, Arizona.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,03 m/s
Fri
20
Sat
14
Sun
12
Mon
12
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău